Як оскаржити штраф з дорожньої камери: роз’яснення від юристів

Час читання: < 1 хв.
0
Як оскаржити штраф з дорожньої камери: роз’яснення від юристів

З моменту впровадження на українських дорогах у 2020 році камер автофіксації порушень правил дорожнього руху поліція виписала понад 10 мільйонів постанов на водіїв, на суму 2,1 мільярда гривень. Юристи наголошують на можливості оскарження штрафів, отриманих через дорожні камери.

В Україні наразі камери автофіксації зафіксовують лише перевищення швидкості. МВС планує розширити їх функціонал для фіксації інших порушень, таких як проїзд на червоне світло, користування смугою громадського транспорту тощо. Проте це можливо лише після закінчення конфлікту з Росією.

Власники автомобілів, зареєстрованих камерами з перевищенням швидкості, отримують постанови про притягнення до адміністративної відповідальності та штрафи. Штраф можна сплатити, оскаржити у суді або проігнорувати, що також є порушенням.

Якщо штраф сплачується протягом 10 днів, надається знижка 50%. Наприклад, штраф за перевищення швидкості від 20 до 50 км/год складає 340 грн, а від 50 км/год і більше – 1700 грн. Якщо штраф не сплачується протягом 30 днів, його можуть стягнути примусово.

Також є можливість оскарження штрафу в суді протягом 10 днів з моменту отримання постанови. У разі успішного оскарження судовий збір у розмірі 420 грн повертаються.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!