Чи покриває автоцивілка падіння уламків ракети на автомобіль?

0
56

Реалії життя українців такі, що потрібно думати про захист свого майна. Особливо вразливі машини, які зберігаються не в підземних паркінгах. Розкажемо, чи можна розраховувати на виплату від страхової компанії за полісом ОСЦПВ у разі пошкодження автомобіля під час обстрілу.

Як працює автоцивілка у воєнний час

З початку війни страхові компанії України не зупиняли роботу та продовжували виплачувати компенсації за укладеними договорами, включаючи ОСЦПВ. Однак отримати відшкодування за цією страховкою під час падіння, наприклад, уламка ракети на транспортний засіб не можна. Чому?

Воєнні ризики належать до форс-мажорів. Їх не покриває жоден поліс, окрім спеціальних. Якщо машина постраждала під час обстрілу, страховик не вважатиме це страховою подією. Крім цього, важливо розуміти, що автоцивілка працює за іншим принципом.

Автоцивілка — це страхування відповідальності водія перед третіми особами. Так, якщо ви стаєте винуватцем ДТП, то компенсацію за завдані збитки постраждалим замість вас платить страховик, з яким укладено договір. Але ваше авто ви повинні ремонтувати самостійно. Фактично, у сферу діяльності ОСЦПВ не входять ризики щодо часткового чи повного знищення особистого транспортного засобу. За це відповідає інший, добровільний поліс — КАСКО.

Наразі деякі розширені програми з КАСКО передбачають компенсацію за збитки особистого ТЗ у разі обстрілу. Водіям варто орієнтуватись на такі поліси, якщо ви хочете максимально бути впевненим у фінансовій стабільності після чергової повітряної тривоги. Винятком з покриття можуть бути події, що сталися на території високого ризику (зона бойових дій, тимчасово окуповані території).

Актуальні зміни щодо ОСЦПВ у воєнний час

Глобальних змін у процесі покриття збитків за ОСЦПВ не було. Але деякі сучасні компанії намагаються вирішувати питання по ДТП з клієнтами безпечнішим способом — віддалено. Наприклад, документи в багато СК можна подати через електронну пошту, без фізичного звернення до офісу.

Це саме стосується й покупки страховки. Українці можуть оформити автоцивілку онлайн за допомогою одного лише смартфона. Е-поліс надсилається на email клієнта, його можна просто зберігати в телефоні, без друку. Договір вже зареєстрований у базі Моторно-транспортного бюро та базі страхової компанії.

Чи можна захистити транспортний засіб від обстрілів і ракет та отримати компенсацію за знищене авто розповідать спаціалісти.

Крім цього, у 2022 році були прийняті нововведення, щоб підвищити рівень захисту по ОСЦПВ, а саме:

  • Підвищення розмірів виплат за страховкою на 23%. Страхове покриття сьогодні становить до 160 тис. грн на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну, та до 320 тис. грн на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю.
  • Збільшення виплат за Європротоколом з 50 тис. грн до 80 тис. грн. Європротокол — спосіб оформлення аварії самостійно учасниками, без виклику працівників поліції. Така виплата не потребує рішення суду. Враховуючи ситуацію в країні, суди можуть розглядати справи не один місяць. Європротокол суттєво прискорює процес відшкодування.

Чи підійде автоцивілка, якщо автомобіль експлуатується в Україні та за кордоном?

Без автоцивілки їздити на авто в Україні заборонено законодавством. За таке порушення на водія накладається штраф — від 425 грн до 850 грн. А у разі ДТП винуватець повинен самостійно покрити збитки постраждалих в повному обсязі. А ось для поїздок за кордон слід мати відповідний поліс — Зелена картка. Це аналог внутрішньої страховки зі схожою концепцією. Його також можна оформити онлайн, без звернення в офіс страхової компанії.

Виїхати за межі країни з одним ОСЦПВ у автомобіліста просто не вийде — наявність Зеленої картки суворо перевіряється працівниками прикордонного контролю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!