Categories: Новини

Експерти розповіли про ситуацію з цінами на пальне в Україні

Share

Останнім часом у середовищі експертів та навіть урядовців лунають «оптимістичні» прогнози щодо підняття цін на пальне на 30-40 відсотків. Якщо це справді станеться, то, зрозуміло, сумні наслідки очікуватимуть не лише автомобілістів – підстрибнуть ціни на все, що пов’язане з паливом, включаючи послуги ЖКГ.

Чи справді нам варто готуватися до «бензинового» апокаліпсису? Про це Вголос спілкувався з експертом ринку нафтопродуктів, директором консалтингової групи А-95 Сергієм Куюном та економічними експертами Андрієм Новаком й Олександром Охріменком.

Як зараз виглядає паливний ринок України у порівнянні з ринками країн ЄС?

Сергій Куюн: «Справа в тому, що закупівельні ціни на паливо у всьому світі однакові та дорівнюють цінам світового ринку. А ось ціни на заправках для кінцевого споживача різняться в залежності від величини податку. Наприклад, у Європі, де платоспроможність населення висока – високі податки. Там вищі ціни на паливо. В Україні вони наразі нижчі, оскільки і податки на паливо набагато нижчі. Якщо у Європі податок на паливо може сягати тисячі євро за тисячу літрів, то у нас цей показник складає триста євро.

Що таке податок на бензин? Це, по суті, податок на розкіш – якщо ти їздиш, використовуєш дороги, забруднюєш атмосферу (екологічне забруднення), створюєш звукове забруднення – ти маєш за це платити. Філософія така. А якщо ти не хочеш платити – маєш їздити в громадському транспорті. І оці високі ціни на паливо багато в чому покликані змусити людей відмовлятися від автомобілів. В Європі це вже працює. Мені доводилося досить спілкуватися з мешканцями ЄС– в людей настільки змінилася психологія, що, наприклад, багато хто з парижан собі вже не уявляють, як можна в місто в’їхати на машині: мало того, що паливо дороге – тобі ще треба буде заплатити за парковку, за в’їзд в місто, стояти у «корках». Це дуже дорого».

Андрій Новак: «Ціни на пальне в Україні  формуються кількома факторами. Перший – це курс гривні: тільки дорожчають іноземні валюти, тобто падає курс гривні – одразу дорожчає пальне, тому що на сьогодні близько вісімдесяти відсотків пального в Україні є імпортним.

Другий фактор – власне виробництво. Воно у наших нафтопереробних заводів не зростає, а з року в рік падає. Таким чином збільшується частка імпортного пального і зменшується частка вітчизняного.

І третій фактор – це майже монопольний ринок. З одного боку, віртуально нам здається, що нібито є багато різних заправок, мереж, але ми бачимо, що в головних мережах ціни на всі види пального однакові з точністю до десяти копійок. А це означає, що декілька крупних мереж працюють в режимі монопольної змови: вони домовляються про ціну – тому вона така однакова у всіх. Таким чином, весь цей ринок є  заручником монопольної змови.

Антимонопольний комітет України, не виконуючи прямої функції, максимум, що демонструє — це напередодні посівної компанії назбирує тих декількох головних трейдерів на ринку і нібито домовляється про мораторій на деякий час на підвищення цін. Але далі цей мораторій завершується стрибком цін. І так з року в рік. Саме тому у нас зараз ціна на пальне неадекватна до рівня доходу України: сама ціна вже практично європейська, а рівень доходів у нас в десять-двадцять разів нижчий, ніж в Європі».

Як ви ставитесь до ідеї „Укрнафти” щодо введення квот на імпортні нафтопродукти, як це свого часу зробила Білорусь? Тут справді йдеться про захист вітчизняного виробника?

Сергій Куюн: «Ми – країна-імпортер. І для такої структури споживання нам навпаки треба відкривати кордони, відкривати всі можливості для постачання сюди палива. Квоти і мита – це більше доля країн нафтодобувних, які хочуть забезпечувати за рахунок свого товару внутрішній ринок. А в нас навпаки – ми дуже вразливі в цьому плані. От зараз у нас створена оптимальна модель постачання — дуже багато поставок більше ніж з десяти країн світу. Ми вже з 2005 року, коли були ліквідовані мита на імпорт нафтопродуктів, не знаємо взагалі, що таке дефіцит, нестача та паливні кризи. А отакі пропозиції ведуть нас назад – знову до тої ситуації, коли ми будемо залежати від одного великого заводу і всі будуть на нього молитися, щоб, не дай Бог, там нічого не зламалося. І, звісно, як показує практика, такий сильний монополіст ніколи не упустить можливості заробити – він буде постійно працювати на те, щоб ціна завжди була максимально високою. Тому це абсолютно деструктивна пропозиція, яка немає нічого спільного з тим, що нам по-справжньому необхідно».

Андрій Новак: «У Білорусі на нафтопереробних заводах сировина з Росії, тому походження пального все одно російське. А з приводу квот, скажемо так: у будь-якому випадку треба стимулювати збільшення власного виробництва. Тоді пальне буде дешевшати за собівартістю. А методи стимулювання можуть бути різними – в тому числі і квоти на імпорт для стимулювання налагодження власного виробництва. І тут інтереси ринку споживачів важливіші, ніж інтереси однієї, двох чи п’яти компаній».

Олександр Охріменко: «Вони просто хочуть створити монополію. Цього робити не варто, адже нічим добрим це не закінчиться: ціна виросте, а якість впаде в рази. На сьогоднішній день пальне, в основному, поставляється тільки з Білорусі – з Росії практично немає. В цій ситуації Коломойський хоче „під шумок” створити монополію і, м’ягко кажучи, розбагатіти. Адже ж, якщо б вводили квоти, у Коломойського б автоматично став би бензин неякісний, практично сурогат – він же бензин майже не робить, а займається, здебільшого дизпаливом».

Чому уряд не намагається максимально регулювати ціни на пальне?

Андрій Новак: «Тому що наші ринки, для яких характерний постійний великий обсяг потоку товарів, в наших політичних умовах автоматично стають корупційною схемою. І будь-яка влада, будь-який уряд, президент будь-якого політичного кольору просто наживаються. І для них вигідніша не нижча ціна, а вища маржа заробітку. Це стосується газу, нафти, пального, електроенергії, алкоголю, сигарет тощо. Тобто ринки, які мають постійно великий потік товару і відповідно фінансовий потік».

Олександр Охріменко: «Ціни на пальне має регулювати ринок. А квоти вводити не можна. Хочете ціни на пальне – будь-ласка, не заважайте ринку і ціни впадуть. А як тільки вводять якісь обмеження, починаються проблеми».

Але ринок нафтопродуктів у нас розділений між олігархами. То ж чи є надія на адекватні ціни на пальне в найближчому майбутньому?

Сергій Куюн: «Насправді, ринок нафтопродуктів – це, так би мовити, найринковіший ринок у всій енергетичній галузі. Ринок природного газу, вугілля, електроенергії – це все ринки, де є монополії, державні або приватні. На паливному ринку ні в кого немає домінуючого впливу, тобто там працюють десятки гравців. Подивіться, скільки заправних станцій – це все конкуренція, реально висока і в гуртовій ланці і в роздрібній. Отже, цей ринок, навпаки, дуже жвавий і конкурентний. І тому на ньому немає ніяких змов. Саме це гарантує створення максимально об’єктивної вартості пального на заправних станціях.

Відповідно, зараз немає підстав вважати, що у нас ціна неадекватна. Ціна продиктована а) рівнем цін на нафту в світі; б) рівнем оподаткування, який є; в) станом економіки – я маю на увазі, національної валюти, бо від неї залежать ціни, оскільки ми імпортуємо близько 80 відсотків пального. Аналіз всебічно показує, що ціна об’єктивна і націнка складає приблизно шість-сім відсотків».

Андрій Новак: «За нинішньої влади немає такої надії. Вони роками вибудовували корупційні схеми, якими користувалися і на яких наживалися. Тому немає жодної надії, що ті самі люди раптом ці схеми прикриють і почнуть працювати в інтересах країни. Потрібна зміна політичного класу. От ми в 2019 році маємо нагоду за один рік серйозно змінити політичний склад країни, тому що в 2019 році президентські вибори, а через півроку – вибори в парламент. В даному випадку наше економічне благополуччя залежить від якості нашого політичного вибору».

Олександр Охріменко: «Нам конче треба знизити акцизи – вони  у нас неадекватно високі. Оце наша проблема, а не ціна на бензин. У нас акцизи як в Європі, а дороги як в Африці, що суперечить здоровій логіці».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Ferrari 12 Cilindri: наступник 812 Superfast з атмосферним мотором

У модельному ряду Ferrari поповнення представлений суперкар 12Cilindri, який замінить 812 Superfast і буде таким…

03.05.2024

Найсильніший у світі Corvette вперше показав своє «обличчя»

Незабаром після анонсу General Motors кабріолет Chevrolet Corvette ZR1 2025 був помічений фотошпигунами. Chevrolet планує…

03.05.2024

Lynx Motors виводить на ринок електричні версії DeLorean та Ford GT

Компанія Lynx Motors представила дві нові моделі: електричний позашляховик GT1e, заснований на Ford GT, та…

03.05.2024

У США почнуть штрафувати автомобілі без водіїв

У Каліфорнії, де самоврядні автомобілі вже не новина, запроваджуються нові правила. Двома законопроектами, схваленими комітетом…

03.05.2024

Honda позбудеться невимовних імен: прощай, e:Ny1, привіт, Y1

Honda, відома своїми інноваційними автомобілями, нещодавно зіштовхнулася з проблемою, яка виявилася несподіваною навіть для такого…

03.05.2024

Відбулася прем’єра концепту електричного гоночного автомобіля Skoda Enyaq RS Race

Skoda робить ставку на електричну продуктивність, представляючи концепт гоночного автомобіля Enyaq RS Race , заснований на серійній моделі Enyaq…

03.05.2024