За які порушення ПДР стягують найбільші штрафи у 2023 році

0
79

За різні порушення в Україні водії автомобілів можуть одержувати штрафи. Хоча більшість штрафів не перевищують тисячі гривень, деякі порушення можуть вимагати значних фінансових витрат.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, найбільші штрафи застосовуються до водіїв, які керують автомобілем у нетверезому стані, а також до осіб, позбавлених права керування, якщо вони продовжують керувати транспортним засобом.

Давайте розглянемо це докладніше.

Стаття 126, частина 4: Управління транспортним засобом особою, яка позбавлена ​​права керування транспортним засобом.

Санкція: штраф у розмірі 20400 гривень.

Стаття 126, частина 5: Повторне порушення, передбачене частинами 2-4 цієї статті протягом року.

Санкція: штраф у розмірі 40800 гривень з позбавленням права керування транспортним засобом на строк від 5 до 7 років, а також з можливим вилученням транспортного засобу з оплатою або без такої оплати.

Примітка: Положення частин 1-2 цієї статті не застосовуються до осіб, які законно навчаються управлінню транспортним засобом.

Стаття 130, частина 1: Управління транспортним засобом особами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в такому стані, або відмова особи, яка керує транспортним засобом засобом від проходження огляду стану алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу і швидкість реакції, встановленого порядку.

Санкції: штраф для водіїв у розмірі 17000 гривень із позбавленням права керування транспортним засобом строком на 1 рік, а для інших осіб – штраф у розмірі 17000 гривень.

Стаття 130, частина 3: Дії, передбачені частиною 1 цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року залучалася до адміністративного стягнення за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських засобів препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції , або за відмову від проходження з огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння чи вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Санкції: штраф для водіїв у розмірі 51000 гривень з позбавленням права керування транспортним засобом терміном на 10 років, а також з конфіскацією транспортного засобу, що належить порушнику, або адміністративний арешт строком на 15 діб з позбавленням права керування транспортним засобом на строк 10 років та конфіскацією транспортного засобу , що належить порушнику Для інших осіб — штраф у розмірі 51000 гривень із конфіскацією транспортного засобу, що належить порушнику, або адміністративний арешт строком на 15 діб із конфіскацією транспортного засобу, що належить порушнику.

Стаття 130, частина 4: Вживання особою, яка керує транспортним засобом, після дорожньо-транспортної пригоди, в якій вона брала участь, алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (за винятком тих, що входять до офіційно затверджений склад аптечки або призначених медичним працівником) або після того, як транспортний засіб було зупинено на вимогу поліцейського, до проведення медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння. або щодо застосування лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, або до ухвалення рішення про звільнення від проведення такого огляду.

Санкції: штраф для водіїв у розмірі 34000 гривень або адміністративний арешт строком на 15 діб з позбавленням права керування транспортним засобом терміном на 3 роки, а для інших осіб – штраф у розмірі 34000 гривень або адміністративний арешт на строк 15 діб.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!