Головна Новини В Україні може виникнути дефіцит бензину: озвучено терміни

В Україні може виникнути дефіцит бензину: озвучено терміни

0
132

В Україні у березні-квітні може бути дефіцит пального. При цьому катастрофічна ситуація не буде. Це з відмовою країн Європейського Союзу (ЄС) від постачання російських нафтопродуктів. У перші місяці після введення ембарго можуть виникнути невеликі проблеми з новими поставками.

Про це розповів у бліц-інтерв’ю OBOZREVATEL експерт паливного ринку та директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн. Він зазначив, що січневі постачання пального до ЄС дуже великі, країни формують запаси. Їх має вистачити приблизно на місяць.

«Ми бачимо, що оперативні січневі постачання дуже великі. Тому ми накопичуємо пальне, і те саме роблять європейці, закуповуючи і російське паливо, поки воно ще не заборонено. При цьому січень та лютий – місяці мінімального споживання, ми їх пройдемо, я впевнений, взагалі без жодних проблем. А ось у березні, коли ці запаси почнуть вичерпуватись і потрібно буде нові поставки робити, чи прийдуть ті поставки, чи всі вони прийдуть, чи своєчасно вони прийдуть, якою буде їхня ціна? Ось тут уже буде найбільше запитань. Думаю, це вже буде ближче до квітня, якісь події розпочнуться», – сказав фахівець.

При цьому дефіцит не буде таким, як на початку повномасштабної війни в Україні. Можливо, де-небудь не вистачатиме пального, проте нестача не буде критичною.

«Знову ж таки, цей дефіцит – це не те, що там заправки зупиняються чи ще щось. На ринку виникав дискомфорт і раніше, і погодні умови на це впливають, і політична ситуація. Але я просто не вірю в те, що Європа не купить собі те саме дизпаливо, просто в це не вірю. І вони це довели на прикладі ринку із природним газом, на якому залежність від Росії колосальна. Так, вони змогли цей дефіцитний ресурс повністю замістити. Я впевнений, що вони дадуть просто більше грошей, це буде трохи дорожче, ну можливо на 10% дорожче, наприклад, за рахунок фрахту, бо дуже далеко везти. Але я не вірю, що заправки просто стоятимуть», – підсумував Куюн.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.