Українцям розповіли у яких випадках поліція має право перевірити страховку

0
123

Співробітники поліції не мають права зупинити автомобіль та вимагати пред’явити будь-які документи без законних підстав. Розберемося, в яких ситуаціях водій має надати автоцивілку, а в яких ні.

Які документи повинен мати водій

Автомобілісту, в принципі, слід мати такі документи:

• Водійське посвідчення;

• Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт);

• Страховий поліс.

Коли потрібно пред’являти автоцивілку, згідно із законом

У Законі «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (п. 21.2) йдеться про те, що поліція має право вимагати поліс автоцивілки при:

• Оформлення ДТП за участю;

• Складання протоколу про порушення правил дорожнього руху.

Якщо вас зупинили та озвучили інший аргумент, то дії поліції вважаються незаконними. До речі, є лише 10 законних причин, коли поліція може зупинити автомобіль, повідомляє Hotline .

Що робити, якщо незаконно виписали штраф

Іноді співробітники поліції користуються заздалегідь придуманою схемою для зупинки авто — під час руху вони прилаштовуються за машиною та перевіряють наявність автоцивілки в базі Моторно-транспортного (страхового) бюро за номером транспортного засобу. Якщо поліс не виявлено, зупиняють автомобіль, називаючи причину «Відсутність страховки» та виписують штраф.

Перше, що потрібно зробити, — пояснити поліцейському, що інформація, що наявна в базі МТСБУ, не є підставою для зупинки автомобіля. Отже, вимога інспектора пред’явити страховий поліс є незаконною, як і виписаний штраф.

Якщо поліція проігнорує докази, водій може звернутися до суду. Враховуючи відсутність факту порушення правил дорожнього руху, суд визнає, що потреби у контролі страховки була відсутня.

Який штраф за відсутність полісу

За відсутність автоцивілки передбачено штраф у розмірі 25 НМДГ (стаття 126 КУпАП). У грошовому еквіваленті це 425 грн.

Перевірити страховку поліція може у базі МТСБУ, де реєструються всі видані поліси автоцивілки — як паперові, так і електронні.

Чому краще не порушувати закон і не їздити без страховки

Незважаючи на те, що перелік причин перевірки автоцивілки невеликий, це не привід їздити без неї. По-перше, ви можете справді порушити правила дорожнього руху. По-друге, потрапити до аварії. У цьому випадку крім штрафу на вас чекає оплата збитків потерпілому за завдані збитки майну та здоров’ю.

А якщо вас таки зупинила поліція без законної причини, і ви успішно оскаржили штраф, тільки уявіть, скільки часу піде на судові розгляди. Вся процедура вийде вам дорожче, ніж річний поліс автоцивілки.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!