Українцям розповіли, чи потрібно і як поміняти права водія

0
1061

Громадяни України, які скористалися тимчасовим захистом у країнах ЄС, мають право на використання як українських прав, так і власних автомобілів, що зареєструвалися в Україні, без їх конвертації та реєстрації за новим місцем проживання – відповідно протягом терміну дії статусу тимчасової захисту.

У більшості країн-членів Європейського Союзу – до 4 березня 2023 року, у Польщі – до 31 грудня 2022 року, згідно зі спеціальним законом від 23 березня 2022 року «Про особливе регулювання у сфері транспорту та морського господарства території України» , а загалом — до 6 березня 2025 року, відповідно до згаданої Директиви, яка враховує можливість пролонгації дії статусу в деяких країнах ЄС.

Ті ж українці, які не скористалися правом на тимчасовий захист або були позбавлені його через недотримання чи порушення його умов, мають виконати вимоги країн, де перебувають, у встановлені цими країнами строки.

Ті, хто планує залишатися на території ЄС після втрати статусу тимчасового захисту, мають бути готовими до заміни своїх українських прав на посвідчення водія європейського зразка, а також реєстрації своїх транспортних засобів за новим постійним місцем проживання в максимально короткі терміни.

А все тому, що порушення цих зобов’язань загрожує українцям притягненням до адміністративної відповідальності.

У деяких країнах – у вигляді значних штрафів від кількох сотень до кількох тисяч євро, а в деяких – шляхом конфіскації авто.

При цьому слід пам’ятати, що не вимагають заміни посвідчення водія, видані в державах ЄС або Швейцарської конфедерації, а також міжнародні посвідчення водія, отримані в Україні, термін дії яких становить три роки.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!