В Україні спростили реєстрацію авто: якою буде процедура

0
779

В Україні деякі послуги державної реєстрації автомобілів перевели у цифровий формат. Процедури, пов’язані з цим, стануть простішими для водіїв.

Деталі урядового рішення розповіли у Головному сервісному центрі МВС.

Йдеться про Постанову №1019 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань державної реєстрації транспортних засобів, допуску громадян до керування транспортними засобами», яка набуде чинності через три місяці після опублікування.

Серед головних змін – експертне дослідження транспорту у рамках процедури реєстрації у Сервісному центрі МВС. Його можна зробити будь-коли. Дані будуть внесені до Єдиного держреєстру, висновок буде дійсним 10 днів.

Водій сам може вибрати спосіб отримання послуги реєстрації: онлайн в Електронному кабінеті водія або через сайт Дія. Дистанційно можна оформити договір купівлі-продажу, подати заяву про реєстрацію/перереєстрацію авто. Заяви надходитимуть на розгляд до сервісного центру МВС. Там адміністратор перевірить інформацію про осіб та транспорт за відповідними реєстрами та базами даних. Якщо все гаразд – підтвердить, якщо ні – відхилить заяву.

При реєстрації транспорту йому буде надано певний номерний знак. Зокрема, власник зможе замовити «гарні» номери через Електронний кабінет водія та «Дію». Оригінали документів, оформлених онлайн, можна отримати позачергово, вказавши в сервісному центрі паспорт або інший документ, що засвідчує особу. Треба буде здати «старе» свідоцтво про реєстрацію та номери. Отже – лише для того, щоб пройти експерта та отримати пластикові документи – потрібно очно звернутися до установи МВС.

Також розширили список послуг із реєстрації та перереєстрації транспорту без експертного дослідження. Це:

— відновлення свідоцтва про реєстрацію після втрати/викрадення (виключення — транспорт, зареєстрований до вересня 2019 року);

— Видача дубліката свідоцтва замість пошкодженого;

— Перереєстрація через втрату або заміну номерів;

— реєстрація транспорту, що перейшов у спадок (виключення – авто, зареєстроване до вересня 2019 року);

— Реєстрація в рамках договору фінансового лізингу.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!