Новини

Як змінився попит на автомобілі під час війни

Share

В Україні з 1 січня по 24 лютого 2022 року українці шукали авто з пробігом приблизно 1,8 млн миль, до початку повномасштабного вторгнення. Найбільше оголошень отримали продавці з п’яти держав: Києва, Дніпропетровська, Одеси, Львова та Запоріжжя.

У березні багато українців виїхали зі східного регіону та столиці на захід країни або за кордон. Змінився попит на автомобілі: п’ятою з цих областей є Івано-Франківська область, куди переселилися як тимчасово переселенці, так і сам бізнес.

З квітня українці можуть ввозити авто без сплати митних платежів, але географія попиту на авто не змінилася. Водночас власним транспортом по всій Україні за 3 місяці зацікавилися 2,3 млн осіб, тобто попит значно впав.

У період «нульового розмитнення» в зонах найбільшого попиту седани фігурували частіше за інші моделі. У квітні-червні таких оголошень було багато в Київській та Дніпропетровській областях. Цікаво, що порівняно з мирним часом котирування седанів в Івано-Франківській та Львівській областях зросли на 81,5%. Також в цих регіонах вдвічі зросла кількість хетчбеків, універсалів і позашляховиків.

Що стосується найпопулярніших брендів у цих регіонах, то, згідно з аналізом OLX Auto, Daewoo є найактивнішим у Дніпропетровській області (2575 оголошень), Toyota – найпопулярнішим продажем серед одеситів (1887 оголошень), Volkswagen. перші три країни, які пропонують одночасні пропозиції – Київ (5875 оголошень), Львів (4837 оголошень) та Івано-Франківськ (2414 оголошень).

Водночас велика кількість пропозицій у цьому районі не завжди означає, що ціна буде найдоступнішою. Наприклад, Daewoo Lanos, лідер ринку 2007 року, пропонує найдешевші товари у Львівській чи Одеській області. З трьох регіонів, де багато продають Volkswagen Passat 2012 року, Івано-Франківська область є більш доступною. Toyota Camry 2008 р.в. пробігу теж дешевше на заході України.

За типом палива б/у бензинові автомобілі частіше пропонують у Київській області (25 800 оголошень). Найбільше дизельних автомобілів (оголошено 13 тис.) можна знайти у Львівській області. У цьому ж районі електромобілів достатньо (1500 оголошень). Але порівняно з іншими регіонами, в Одесі багато пропозицій з продажу гібридів (620 оголошень).

Цікаво, що тільки в цих регіонах ринок електричних і гібридних транспортних засобів зріс на 89% і 62% порівняно з періодом до вторгнення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Кондитер в минулому (професія яка немає ніякого відношення до автомобілів). З 2015 року роблю вигляд, що щось розумію в машинах.

Опублікував
Лужна Софія

Останні записи

Китайський автопром зайняв понад 30% світового авторинку

У березні 2024 року на китайські автомобілі припало 33% від загального обсягу світового продажу автомобілів,…

06.05.2024

Новий електричний Mercedes-Benz G-Class випробували на льоду

Mercedes-Benz обіцяє, що майбутній EQG, також відомий як електричний варіант G-Class, стане справжнім позашляховиком. Є…

05.05.2024

Електромобілі проти машин з ДВЗ: названі найнадійніші машини

Експерти опублікували статистику поломок ADAC за 2024 рік, що підтверджує, що електромобілі залишаються надійнішими за автомобілі…

05.05.2024

Моделі Polestar отримають супершвидку зарядку за 10 хвилин

Шведські електромобілі Polestar отримають супершвидку 10-хвилинну зарядку. Шведський виробник електромобілів Polestar спільно з компанією StoreDot,…

05.05.2024

Названо автомобілі які вимагають найнижчих витрат на обслуговування та ремонт у довгостроковість

З моменту появи компанії Tesla у 2003 році керівництво цієї марки в особі Ілона Маска…

05.05.2024

Водіям підказали, як заощадити на рідині, що омиває, влітку і не зіпсувати автомобіль

З настанням теплої пори року автовласники часто заливають у бачок склоомивача замість спеціальної миючої рідини…

05.05.2024