Мережа АЗС підняла роздрібні ціни на пальне через зростання курсу валют

0
1140

Після вчорашнього різкого падіння офіційної гривні мережа АЗС відреагувала підвищенням ціни на паливо. Про це свідчать дані щоденного моніторингу ринку роздрібної торгівлі Консалтингової групи «А-95».

Зокрема, подорожчання зафіксовано в мережі «Прайм» (35 діючих АЗС). Там ціна на бензин марки “А-95” з покращеними якісними показниками зросла на 4 долари і тепер становить 52 долари/літр, а дизпальне подорожчало на 2 долари/літр до 55,00 доларів/літр.

У рівненській мережі «Олас» (10 АЗС) бензин та газ подорожчали на 5,5 та 6,5 грн/л до 55 та 59 грн/л відповідно.

У мережі “Катрал” (9 АЗС) бензин подорожчав до 60,99 грн/л (+6 грн/л), у приватному секторі – до 58,99 грн/л (+3,99 грн/л).

Дизель Chipo подорожчав на 4 грн/л до 57,90 грн/л (56 АЗС).

Крім того, на 1-2 грн/л подорожчали манго (26 АЗС) і Рурська група (8 АЗС) (див. таблицю).

Тим часом найбільша мережа країни поки не змінила ціни.

Варто зазначити, що вчора, 21 липня, згідно з рішенням Національного банку України офіційний курс долара США був підвищений на 25% до 36,56 USD/USD. Це є причиною коригування ціни.

Водночас, на думку експерта, ціни на пальне в українській мережі АЗС, ймовірно, залишаться на поточному рівні, незважаючи на зростання офіційного курсу. «Розрахунки за державними нормативними формулами показують, що цілком можливо, що ціни на нинішніх АЗС залишаться такими ж», – сказав директор консалтингової групи «А-95» Шерші Куюн. «Він також виграє від падіння світових цін на нафту та нафтопродукти, яке спостерігалося в липні».

Учасники ринку думають трохи інакше. «Математика — це точна наука, і я можу з упевненістю сказати, що пальне з головного джерела в Європі подорожчало для нас на 7,45 грн за літр. Це реальна цифра, вона пов’язана з курсом, нічого не дорожче, ніж курс. Це важливо», – пояснює керівник групи компаній «Прайм» Дмитро Люшкін.

Він прогнозує що за тиждень ціни на дизельне пальне зростуть до 58-62 за літр дизельного пального. Бензин буде коштувати 54-58 грн за літр.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!