Чи можуть в Україні штрафувати за відсутність бризковика

0
1816
Бризковик застосовується для захисту від бруду, що вилітає, з-під коліс ТЗ, що рухається. Тому авто, які рухаються дорогами поганої якості завжди оснащуються бризковиками.

Багато автовласників навіть не знають, що їхні автомобілі обладнані бризковиками. Так, даний елемент конструкції авто можна настільки вдало вписати в колісну арку, що його практично не видно. Проте бризковики є майже на всіх автомобілях.

Чим більший автомобіль, тим більший і розмір бризковика на цьому авто. Основне завдання бризковика – захист, причому не того автомобіля, на якому він встановлений, а автомобілів навколо. Сьогодні ми розповімо про те, що собою представляє бризковик, а також поговоримо про чинны в Україні штрафи за відсутність бризковика.

Розбираємось разом з bigmir)net.


Що таке бризковик

Як правило, бризковик роблять із пластику або гуми, а його основне завдання, максимально захистити колесо автомобіля від розбризкування бруду та вильоту каменів з-під коліс. Бризковики можна знайти майже на всіх типах транспортних засобів, починаючи від вантажівок, закінчуючи невеликими легковиками та мотоциклами.

Цікаво, що бризковик може бути передбачений конструкцією кузова чи ні. Деякі водії регулярно перевіряють наявність бризковика, хтось здатний роками їздити та не помітити відірваний елемент. Оскільки деталь виготовляється найчастіше з м’яких матеріалів, зачепитися на трасі і відірвати не складно.

Штраф за бризковики 2022 року в Україні

Ситуації, коли за бризковики виписували штраф в Україні всім поспіль залишилися в минулому. Нині таке явище досить рідкісне. Але все ж таки таке може статися з будь-яким автомобілістом, адже підстави все ж таки є. Так, згідно з положеннями правил дорожнього руху, будь-яка технічна несправність транспортного засобу забороняє його експлуатацію.

31.4.7 Інші елементи конструкції:

е) відсутній передбачений конструкцією бампер або задній прилад, брудозахисні фартухи та бризковики.

Це положення дозволяє зрозуміти, як “відмазатись” за бризковики, які загубилися в дорозі. Якщо у транспортному засобі деталь не передбачена, то підстав для штрафу також немає.

Якщо ж бризковики передбачені в машині, то штраф за їх відсутність становитиме 340 грн, згідно зі ст. 121, ч1 КУпАП. У випадку, якщо водія спіймали вдруге протягом року на злощасних бризковиках, то можуть відібрати право на керування від 3 до 6 місяців або відправити за ґрати на 5-10 діб.

У мережі деякі водії діляться своїм досвідом. Патрульні, що їх зупинили, при виявленні відсутнього бризковика можуть озвучити усне попередження (допустимо КУпАП України).

Чи правомірний штраф за бризковик


Якщо вам пощастило втратити бризковик і зустріти патрульного, слід уважно вивчити процедуру складання протоколу про адміністративне порушення.

Так, постанова має бути складена у присутності водія, з обов’язковим ознайомленням з нею. Окрім цього, технічний огляд ТЗ не може проводитись прямо на дорозі, його можуть провести на стаціонарному посту поліції. Підставою оскаржувати постанову в суді, якщо так вирішить водій, що протестує, може бути порушення правил складання документа поліцією або відсутність бризковика в конструкції транспортного засобу.

Іноді простіше сплатити штраф, ніж викочувати бензин та витрачатися на пристойного адвоката. Тим більше, що бруд і каміння, що летить з-під коліс, можуть потрапити в лобове скло як водію, що стоїть позаду вас, так і вам. Якщо перед вами стоїть авто без захисних накладок від бруду та каміння.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!