Названо штрафи для мотоциклів, мопедів та скутерів в Україні

0
18226
Biker racing on the road

Двоколісні транспортні засоби є повноцінними учасниками дорожнього руху та можуть понести покарання за порушення.

У період воєнного часу, коли на дорозі багато перешкод, а на заправках далеко не завжди можна знайти бензин, серед водіїв дуже зріс інтерес до двоколісного транспорту. Якщо раніше водії переважно поглядали у бік мотоциклів або скутерів, то сьогодні велику популярність набирає двоколісний транспорт із приставкою електро.

Враховуючи цю ситуацію, bigmir)net розповість про те, на який двоколісний транспорт потрібні права та техпаспорт, а також ми поговоримо про те, що загрожує порушникам і які штрафи є в Україні для водіїв мотоциклів та скутерів.

Скутером називають транспортний засіб, який використовується для переміщення на короткі дистанції зі швидкістю руху не більше 50 км/год. У скутері немає коробки передач, педалі газу. Усі функції (збільшення швидкості, гальмо) розташовані на кермі у вигляді додаткових важелів.

Мопед – молодший брат мотоцикла. У ньому зменшені двигун та колеса.

Для управління скутером (моторолером) та мопедом потрібні права категорії А1, отримати які можна вже у 16 років.

Мотоцикл вважається вже “серйознішим” транспортом, здатним розвивати пристойну швидкість. Категорія прав на керування мотоциклом маркується літерою А і видається по досягненню 16 років.

Якщо говорити про електротранспорт, то згідно ПДР, отримувати права та техпаспорт потрібно на всі механічні транспортні засоби, тобто з електродвигуном потужнішим за 3 кВт.

За їзду без прав на мопеді, так само як і на будь-якому транспортному засобі, в Україні передбачено штраф у розмірі 425 грн, згідно зі ст. 126, ч1 КУпАП.

Якщо водій сів за кермо, а у правах немає потрібної категорії транспортних засобів, то розмір штрафу дорівнюватиме 3400 грн, згідно зі статтею 126, ч2 КУпАП.

Оскільки двоколісні транспортні засоби не мають додаткового захисту для водія у вигляді кузова, потрібно обов’язкове використання екіпіровки. Так, заборонено водити ТЗ категорій А1 та А без використання захисного шолома.

Штраф за їзду без шолома на скутері в Україні 2022 року складає 510 грн, згідно зі статтею 121, ч 5 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Вдруге за рік оштрафований водій заплатить 850 грн та ризикує тим, що транспорт у нього конфіскують з платним поверненням після настання відповідальності за порушення.

Аналогічний штраф заплатить водій мопеда чи мотоцикла. Слід пам’ятати, що використання шолома обов’язкове для пасажирів за спиною водія.

Штраф за відсутність шолома у пасажира мопеда/моторолера/мотоцикла дорівнює 510 грн., вдруге зафіксоване порушення протягом року збільшить розмір штрафу до 850 грн.

Чи можна оскаржити штрафи, отримані за їзду без шолому

Найчастіше при складанні ухвали про правопорушення патрульні використовують фото або відеозйомку для доказів. Якщо порушник, який отримав постанову, захоче оскаржити штраф, він може довести помилковість складання протоколу. Більше сподівань уникнення покарання не може.

Та й чи варто? Адже багато мото пілотів знають, наскільки небезпечне водіння двоколісним навіть у захисті. Що вже казати про ризикові поїздки без шолома.

Штрафи для мотоциклістів 2022 в Україні.

Водій мотоцикла є повноцінним учасником дорожнього руху з усіма благами (і сумами). Так, мотоцикліст сплатить доведений штраф за перевищення швидкості у розмірі 340-1700 грн, а якщо водій перебував за кермом ТЗ у стані сп’яніння, то йому загрожує новий штраф від МВС – 17 – 51 тис грн.

Водій двоколісного транспортного засобу повинен пам’ятати, що за статистикою при зіткненні із будь-яким автомобілем травмується (і гине) мотовод.

Штраф за їзду без прав на мотоциклі в Україні 2022

Як і за їзду без прав на автомобілі, при їзді без посвідчення водія на мотоциклі передбачено три види штрафів:
  • 425 грн – їзда без прав, коли пілот мотоцикла чи мопеда їх має, але просто забув удома і не може пред’явити поліцейському
  • 3400 грн – їзда без прав, коли людина ніколи не мала і немає на момент перевірки прав потрібної категорії
  • 20 400 грн – їзда без прав, коли раніше пілота мотоцикла вже позбавили прав у судовому порядку
  • 40 800 грн – якщо людина вдруге поспіль протягом року сіла за кермо після позбавлення прав судом або якщо людина не мала права в принципі.

Штраф за їзду без категорії А в Україні

Штраф за їзду без відкритої категорії А прирівнюється до штрафу за їзду без посвідчення водія в принципі і становить 3400 грн. Якщо водія мопеда чи мотоцикла зловлять без відкритої категорії А вдруге за рік, то сума штрафу зросте до 40 800 грн.

Штраф за їзду без шолома на мотоциклі в Україні 2022

Якщо йдеться про шолом, то тут пілот двоколісного транспортного засобу насамперед має думати про безпеку, а не про штрафи. Водночас у ПДР чітко прописано, що і водій та пасажири мопеда чи скутера мають користуватися шоломом під час їзди. Якщо водій чи пасажир не виконують вимоги правил дорожнього руху, то за їзду без шолома їх оштрафують на 510 грн.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!