Як і де знайти бензин в Україні влітку 2022 року

0
101
epa09780269 Cars line up at a gas station in Kiev, Ukraine, 24 February 2022. Russian troops entered Ukraine while the country's President Volodymyr Zelensky addressed the nation to announce the imposition of martial law. EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Дефіцит бензину в Україні, як і раніше, зберігається. Хоча в деяких регіонах постачальникам вдалося налагодити роботу АЗС, а автогаз і в багатьох містах на АЗС зовсім у вільному доступі без черг.

Україна вже 114 днів намагається збудувати заново логістику постачання автомобільного палива через західний кордон. Виходить зі змінним успіхом.

«Ситуація справді виправляється. Звісно, ​​черги є. Але зростає обсяг відпустки палива на один автомобіль. Це свідчить про те, що тренд правильний», – сказала перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко в ефірі національного телемарафону.

Народний депутат від фракції “Голос”, представник парламентського комітету з питань фінансів Ярослав Железняк у коментарі Фокусу також зазначив, що паливо на автозаправках з’являється. Хоча загалом Желєзняк не так оптимістично оцінює ситуацію: «Криза з паливом буде ще довго. Усі, хто розраховував, що бензинова криза пройде швидко, або оптимісти, або не розуміють, чому вона виникла».

Телеграм-канали та ранкові заправки: як знайти бензин в Україні влітку 2022 року

Оцінки ситуації з бензином сильно відрізняються. Ярослав Железняк каже, що днями бачив п’ять заправок у Києві, і на всіх був бензин. А редактор економічного відділу Фокусу протягом тижня не бачила бензину ні в Києві, ні в області — зустрівся за ціною 65 грн./л на одній маленькій АЗС, де раніше продавали лише газ. Разом з тим складається враження, що з газом проблему вирішили — він є на багатьох автозаправках, ціна на газ на деяких АЗС впала до 38 грн./л.

Інші столичні водії розповідають про можливість заправитися після 40 хвилин у черзі, як про велику удачу. Власник бізнес-аккаунта ОККО розповів, що за талонами заправитися можна, але іноді доводиться постояти у черзі.

  • У Житомирі на цьому тижні немає черг ні за бензином, ні за газом, з подивом розповіла Фокус місцева мешканка. За її словами, не всі заправки працюють: деякі закриваються, поки чекають на постачання палива, але це не створює черг. Ціна на газ – 40-42 грн./л, бензин продають по 52 грн. за літр. Але що далі від великих міст, то ситуація складніша. Наприклад, до Романівського району Житомирської області бензин привозять раз на тиждень, ціна літра А-95 – 59-60 грн., а газу – 45 грн.
  • У Чернігові основна проблема – знайти якісне паливо, розповідає місцевий водій. Але і це реально: АЗС підвищили ліміти, заправитися можна, вистоявши чергу.
  • Опитування Фокусу підтвердило наявність палива і на АЗС Харкова — там особливого ажіотажу немає, хоча продають із обмеженням 10-15 л одному покупцю.
  • В Одесі паливо є, хоч і не на всіх заправках. Якщо стежити за ботом однієї з мереж АЗС, то рано-вранці, близько 6:00, можна заправитися і без черги. Іноді на заправках зустрічається дорогий бензин – по 65 грн./л, зате майже без черг. Знайти газ простіше, його АЗС міста відпускають за 42-43 грн./л.
  • У Вінниці в останній тиждень ситуація з паливом покращилася — Фокусу розповіли, що часто заправитися вдається рано-вранці. Також, як і в столиці, у Вінниці вже на багатьох АЗС у вільному доступі автогаз, а ось за бензином та дизелем автовласникам все ще доведеться пополювати.

Лайфхак, яким діляться автомобілісти, — стежити за місцевими паливними групами у Телеграм, які можна шукати за назвою населеного пункту та словом «паливо», «бензин», «заправки». Це особливо важливо, якщо чекає довгий шлях — наприклад, із Полтави до Ужгорода чи з Вінниці до Харкова.

Minfin з посиланням на дані Консалтингової групи А-95 повідомляє , що найдешевше бензин А-95 коштує в Запорізькій, Сумській, Кіровоградській, Хмельницькій, Чернівецькій областях – 49 грн. Найвищий цінник на цей бензин – 51,99 грн./л – на Одещині та Донецькій області. Ціна на дизпаливо – від 55,67 до 57,99 грн.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!