Буде ще дорожче: що чекає на паливний ринок України в найближчому майбутньому

0
172

Банківський холдинг і найбільший банк США JPMorgan прогнозує зростання цін на 30% на додаток до підвищення на 53%. Поряд із цим фактом попит на пальне в США не падає, а навпаки, зростає (особливо через початок літнього періоду). А враховуючи останні події та оголошення нафтового ембарго з нафти Росії, вартість бензину підвищиться і в Європі, а за нею і в Україні.

Про подальше майбутнє цін на пальне розповів керуючий партнер HUG’S Ерік Найман, пише видання «Сегодня» .

Так, за його словами, за рік бензин у США подорожчав на 53%, що у поєднанні з інфляцією у 8,3% створює надзвичайно складну ситуацію, наслідки якої весь світ відчує лише пізніше. Адже поки що спостерігається не така критична ситуація, оскільки в перерахунку вартості на кілометри вартість тільки наближається до рекордів і зараз перебуває на звичних рівнях початку 2010-х років.

Незважаючи на те, що бензин дорожчає, американці не планують знижувати споживання, особливо зараз на початку літнього періоду.

Як стверджує Ерік Найман, ще позаминулого місяця в США дозволили продавати бензин з високим вмістом етанолу, який зазвичай перебуває під забороною в літні місяці (через викиди). Проте ситуацію це не покращило.

Які причини зростання цін та як це вплине на Україну?

Вартість бензину залежить від чотирьох показників:

  • ціни на сиру нафту;
  • вартості переробки;
  • вартості доставки та маркетингу;
  • податків.

Основна проблема – це вартість нафти та її переробки. Ми можемо спостерігати, як ціна чорного золота почала знову зростати, шукаючи точку опори.

А на вартість нафти, як ми розповідали раніше, впливає очікування інвесторів на тлі недавнього оголошення ембарго з приводу російської сировини, невелике послаблення долара щодо інших валют і підвищення випускних липневих цін у найбільшій нафтовій компанії світу Saudi Aramco на 2,1 дол., що виявилося несподіванкою.

Оскільки Україна повністю втратила з початку війни всі шляхи постачання палива, його вартість залежатиме від європейської, яка, у свою чергу, певною мірою залежить від експорту сировини зі США.

Тож поки що перевага на боці майбутнього подорожчання пального, проте час та подальший розвиток подій можуть змінити цю ситуацію.

США намагаються знизити ціни на нафту

Нещодавно президент країни Джо Байден прибув до Саудівської Аравії на переговори, але візит глави Білого дому навряд чи призведе до зниження цін на нафту. Справа в тому, що президент США має мало способів, як це зробити.

Таку думку висловив міністр енергетики в адміністрації Клінтона Білл Річардсон.

«На жаль, є лише погані варіанти. І будь-які альтернативні варіанти, напевно, гірші, ніж просити саудівців збільшити видобуток», – заявив Річардсон.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!