Головна Новини В українців можуть забирати автомобілі — хто і чому

В українців можуть забирати автомобілі — хто і чому

1
2059

Під час дії воєнного стану військове командування, відповідно до законів, може примусово реквізувати приватне майно людей.

Однак для цього мають бути підстави та деякі умови. Про це повідомили фахівці з права, пише Avtodream.

У законодавстві йдеться про 4 обов’язкові умови для вилученння майна:

  • Перша умова: реквізиція майна приватних осіб може проводитися виключно на оплатній основі (з попереднім або наступним відшкодуванням вартості). Вилучення без оплати може стосуватися лише державного майна.
  • Друга умова: такі рішення може ухвалювати лише вище командування ЗСУ або окремо визначених підрозділів за погодженням з держадміністрацією. Водночас без погодження допускається прийняття рішення тільки в місцях бойового зіткнення. Важливо зауважити, що начальник патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони, тощо, не наділені правом ухвалювати рішення про вилученння майна.
  • Третя умова: реквізиція здійснюється з чітким документальним оформленням — момент вилучення приватна особа засвідчує підписом із зазначенням підстав, ознак майна, розміру виплаченої компенсації, тощо
  • Четверта умова: перед реквізицією проводиться оцінка ринкової вартості майна, відповідно до якої роблять висновок та надають його оригінал власнику. До того ж розмір вартості може бути оскаржений у суді.

Вилучення майна без виконання усіх 4 умова є незаконним, тому ті, хто їх недотримаються, будуть кримінально покарані. Щоб уникнути неприємних ситуацій, варто слідкувати за дотриманням описаних умов, зокрема, ретельно перевіряти оформлений акт про примусове відчуження майна. Примірник акта та висновку про оцінку ринкової вартості необхідно зберігати в себе для отримання компенсації або повернення майна в майбутньому.

До того ж у людини не можуть вилучити автомобіль безпосередньо на дорозі, під час переміщення приватних осіб. А примусова реквізиція транспорту без дотримання 4 умов тягне за собою кримінальну відповідальність.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.