Новини

Дефіцит не зникне? Чого очікувати від цін на пальне найближчим часом

Share
Експерт розповів про актуальну ситуацію на ринку пального в Україні та світі.

Зробити прогноз щодо того, якими будуть ціни на бензин у найближчому майбутньому, досить складно. Проте у червні та серпні 2022 року різкого зростання не буде.

Таку думку озвучив директор консалтингової компанії “А-95” Сергій Куюн у коментарі “Фактам ICTV”.

Передумов для раптових стрибків цін на пальне наразі немає – трейдери й заправні стації мають свої запаси.

За словами експерта, найкритичніший сценарій, про який зараз говорять західні аналітики, – це можливе подорожчання бареля нафти до 140-150 доларів. Лише в такій ситуації буде значне здорожчання на АЗС.

“Поки маємо 120-125 доларів за барель, таких передумов немає”, – акцентував Сергій Куюн.

Ситуація на ринку нафти

Директор “А-95” зауважив, що країни-учасниці ОПЕК+ збільшують видобуток нафти, з огляду на зниження постачань з Росії. На ринку це суттєво не позначається і обсяги енергоносіїв залишаються на попередньому рівні.

“Це не сприяє зниженню ціни. Якщо вірити організації ОПЕК, то ринок начебто збалансований, але ціна зростає, тож не дуже переконують заяви”, – додав експерт.

Найбільша проблема для України в тому, що зростає споживання нафтопродуктів у Європі, звідки зараз іде все постачання ресурсу. Для компаній ускладнюється завдання з пошуку потрібних об’ємів пального, а споживання зростає і серед українців.

Сергій Куюн додав, що буде навантаження на транспорт під час збору врожаю. Зараз чимало людей повертаються в рідні міста з-за кордону, що також впливає на інфраструктуру. Відтак, можна очікувати й надалі напруженої ситуації з пальним.

Експерт наголосив, що зараз ситуація з постачанням до України покращилася, але у вільному продажу його все одного недостатньо, щоб говорити про зникнення дефіциту. Наявних обсягів наразі достатньо для критичної інфраструктури та промисловості. Якщо не буде форс-мажорів, то до кінця літа можна сподіватися на покращення ситуації.

Британці платитимуть більше

Не лише українці відчувають негативні зміни на світовому ринку, зокрема подорожчало пальне у Великій Британії. В автосервісній компанії RAC підрахували, що за повний бензобак водіям доведеться вперше заплатити понад 100 фунтів стерлінгів (3,7 тис. грн за 55 літрів бензину), а за дизель – понад 103 фунти (3,8 тис. грн).

Подорожчання пов’язують зі зростанням цін на нафту в світі, що призводить і до збільшення цін в інших сферах. На нестачу чорного золота впливає кілька чинників, але два головних – це війна в Україні й санкції проти Росії, а також вихід Китаю з коронавірусного карантину й, відповідно, збільшення попиту на продукцію.

У США прогнозують традиційне зростання попиту на нафтопродукти, з огляду на початок літнього сезону та збільшення кількості поїздок на авто серед американців. Негативного відтінку ситуації додає інфляція в Сполучених Штатах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман
Tags: пальне

Останні записи

Китайський автопром зайняв понад 30% світового авторинку

У березні 2024 року на китайські автомобілі припало 33% від загального обсягу світового продажу автомобілів,…

06.05.2024

Новий електричний Mercedes-Benz G-Class випробували на льоду

Mercedes-Benz обіцяє, що майбутній EQG, також відомий як електричний варіант G-Class, стане справжнім позашляховиком. Є…

05.05.2024

Електромобілі проти машин з ДВЗ: названі найнадійніші машини

Експерти опублікували статистику поломок ADAC за 2024 рік, що підтверджує, що електромобілі залишаються надійнішими за автомобілі…

05.05.2024

Моделі Polestar отримають супершвидку зарядку за 10 хвилин

Шведські електромобілі Polestar отримають супершвидку 10-хвилинну зарядку. Шведський виробник електромобілів Polestar спільно з компанією StoreDot,…

05.05.2024

Названо автомобілі які вимагають найнижчих витрат на обслуговування та ремонт у довгостроковість

З моменту появи компанії Tesla у 2003 році керівництво цієї марки в особі Ілона Маска…

05.05.2024

Водіям підказали, як заощадити на рідині, що омиває, влітку і не зіпсувати автомобіль

З настанням теплої пори року автовласники часто заливають у бачок склоомивача замість спеціальної миючої рідини…

05.05.2024