Categories: Новини

Укpaїнцi мacoвo вiдмoвляються вiд “Лaнoсiв”: тpeнди автopинкy

Share

2017 рокy yкраїнці кyпили нa 25% більшe нoвих автoмoбілiв, нiж 2016-го, пiдpaхували фaхівці “Укpaвтопpoму”.

Трійка лідерів колишня: японські, французькі та німецькі машини. А ось вітчизняних “Ланосів” купили майже вполовину менше. Експерти авторинку очікують цього року зростання продажів ще на 20% і бум попиту на електромобілі, пише Сегодня.

Що в тренді

Другий рік поспіль покупці віддають перевагу іномаркам відомих брендів, що належать до середнього класу (див. інфографіку).

З моделей найзатребуваніші так звані “паркетники” – автомобілі з повним приводом, або з неповним приводом (вони дешевше на 20-25%), але з високим дорожнім просвітом і кузовом універсал (ззаду є двері до салону, задні сидіння складні). Це дозволяє виїхати родиною або компанією на природу, на дачу, є місце для речей, а при потребі можна перевезти не важкий великогабаритний вантаж. Далі йдуть класичні 4-дверні хетчбеки і седани (зі звичним багажником), причому як дорогі, так і дешевші.

Недорогі іномарки стали альтернативою нашому “Ланосу” – за рік продажі нових “Ланосів” впали на 38% (до 1700 шт.). Водночас електромобілів, правда, переважно б/в, продано 2700 шт. У вісім разів виріс попит на дешеві мікролітражки з Узбекистану, їх продано майже 2400 шт., або 2,8% ринку нових авто.

Прогнози

Гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко відзначає зростання попиту на бюджетні моделі авто, причому всіх марок.

“Ще 10 років тому, коли автокредитування було на піку, люди купували машини за ціною $ 30-40 тис., зараз за готівку – по $ 12-25 тисяч, – аналізує Назаренко. – Ті, у кого грошей вдвічі менше, йдуть на вторинний ринок або купують нерозмитнені машини з Європи, не платять податки і їздять на свій страх і ризик”.

Назаренко прогнозує 2018 року зростання продажів на нові автомобілі до 100 тис. шт. на рік (для порівняння: рекордного 2008 року продано понад 600 тисяч штук). Також, за його словами, подвояться продажу електромобілів, причому як нових, так і б/в – до 5,5-6 тисяч штук.

Експерт авторинку Костянтин Кінбурн очікує буму продажів на електромобілі 2020 року:

“Люди придивляються до них, але беруть за ті ж $ 10-12 тис. Традиційні міські авто з низькою витратою палива. Думаю, що 2018-го електробуму ще не буде, але продажі зростуть втричі. А ось 2020-го “електро” вже стане гідною альтернативою”.

Також, за його словами, лідери продажів пропонують більший вибір моделей, ніж конкуренти, і дають відстрочки за платежами для корпоративних клієнтів, які поповнюють свої автопарк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Дослідження: електромобілі виявилися надійнішими за машини з ДВЗ

ADAC опублікував свою статистику поломок за 2024 рік, яка показує, що електромобілі продовжують залишатися надійнішими…

06.05.2024

Китайський автопром зайняв понад 30% світового авторинку

У березні 2024 року на китайські автомобілі припало 33% від загального обсягу світового продажу автомобілів,…

06.05.2024

Новий електричний Mercedes-Benz G-Class випробували на льоду

Mercedes-Benz обіцяє, що майбутній EQG, також відомий як електричний варіант G-Class, стане справжнім позашляховиком. Є…

05.05.2024

Електромобілі проти машин з ДВЗ: названі найнадійніші машини

Експерти опублікували статистику поломок ADAC за 2024 рік, що підтверджує, що електромобілі залишаються надійнішими за автомобілі…

05.05.2024

Моделі Polestar отримають супершвидку зарядку за 10 хвилин

Шведські електромобілі Polestar отримають супершвидку 10-хвилинну зарядку. Шведський виробник електромобілів Polestar спільно з компанією StoreDot,…

05.05.2024

Названо автомобілі які вимагають найнижчих витрат на обслуговування та ремонт у довгостроковість

З моменту появи компанії Tesla у 2003 році керівництво цієї марки в особі Ілона Маска…

05.05.2024