Новини

Як Україна обходиться без російського та білоруського пального і до чого це призводить

Share

У лютому росія і білорусь одночасно звели до нуля експорт нафтопродуктів на український ринок. Після бомбардувань на початку квітня Кременчуцького НПЗ та знищення близько 20 нафтобаз у країні, єдиним джерелом палива на ринку сьогодні залишаються маленькі виробники та країни Європи.

Ситуація загрозлива. Найбільші проблеми – у компаній на сході та півдні країни, де відбуваються бойові дії. “Автогазу на АЗС вже майже немає, дизеля – теж, бензину не буде за 7-10 днів”, – каже власник мережі АЗС Prime Дмитро Льоушкін.

Ніхто не думає про прибутки, головне – знайти паливо. Пошук пального – одна із головних проблем українського ринку нафтопродуктів. Блокада морських портів та зупинка поставок з росії та білорусі зруйнували більшість логістичних маршрутів. Руйнування Кременчуцького НПЗ та нафтобаз в обласних центрах України ситуацію в рази посилило.

Війна змусила шукати нових підходів. “Ми більше не купуємо великих обсягів та не заповнюємо нафтобази, – таких відчайдушних уже немає. Усі працюють “з коліс” і возять пальне з Європи”, – каже Льоушкін.

Постачання, за даними директора “Консалтингової групи А-95” Сергія Куюна, їдуть із різних куточків світу: від Польщі, Литви, Угорщини та Румунії до Німеччини, США, Нідерландів та Бельгії.

Також в Україні відновили роботу так звані міні-НПЗ, які виробляють дешеве паливо.

У 2021 році Україна імпортувала 6,85 мільйона тонн дизеля, 1,28 мільйона тонн бензинів і 1,6 мільйона тонн автогазу. Переважно з росії, білорусі та Казахстану.

“Останні дні в Україну заїжджає щонайменше 10 тисяч тонн палива”, – заявив перший заступник міністра економіки Денис Кудін. За його словами, цього достатньо, щоб задовольнити попит у країні. Для порівняння: у квітні 2021 року щодня на АЗС продавалося 14 тисяч тонн пального, свідчать дані Держстату.

За оцінкою Куюна, з 24 лютого через бойові дії та нестачу пального кількість працюючих автозаправок скоротилася на 70%, попит обвалився на 30%. Для розуміння: до війни на українському ринку працювало близько 7 500 АЗС, які продавали до 15 мільйонів тонн пального на рік (2 мільйони тонн – автогаз, 5 мільйонів тонн – бензин, 8 мільйонів тонн – дизель). Це цифри за 2021 рік.

Прогнози на найближчі тижні – невтішні. “На заході та в центрі України зараз більш-менш краща ситуація, ніж на сході та півдні – там, де відбуваються бойові дії. Частина АЗС розпродає залишки, нові партії вони закупити та доставити не можуть, такі АЗС зупиняться. Схожі ризики є у всіх компаній, але найбільші – в обласних”, – попереджають у Нафтогазовій асоціації.

Найгіршого сценарію можна уникнути, переконані в асоціації. Для цього, за їхньою логікою, уряд має послабити регулювання цін на пальне на АЗС, яке діє з травня 2021 року. Різниця між ціною закупівлі, яка державою не регулюється, та вартістю продажів у роздріб – головний біль бізнесу майже рік.

Щоб працювати у нуль, дизель має коштувати на стелах від 42 до 43 грн. за літр, пояснює Льоушкін. Такої ж думки і Сергій Куюн із “А-95”. За його прогнозом, якщо уряд не змінить формули регулювання цін, проблеми з пальним можуть ще більше посилитися.

А там, де спостерігається дефіцит – неодмінно зростають ціни, які вже коливаються в залежності від АЗС та пального в діапазоні 30-39 грн за літр. “Сподіваємося, що ми просто не все знаємо, а в уряді знають більше і роблять те, що потрібно”, – говорить Куюн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Leave a Comment

View Comments

  • Не понятно чего автор статьи обкурился. Его фраза, что никто не думает о прибыли, не что иное как ахинея. Бездарность правления, и грабеж населения ростом цен, легче всего списать на войну.

Опублікував
Миськів Роман
Tags: пальне

Останні записи

Водіям підказали, як заощадити на рідині, що омиває, влітку і не зіпсувати автомобіль

З настанням теплої пори року автовласники часто заливають у бачок склоомивача замість спеціальної миючої рідини…

05.05.2024

Mercedes-Benz EQXX проїхав 1010 кілометрів на одній зарядці (відео)

Mercedes-Benz EQXX проїхав із Ер-Ріяду до Дубая на одній зарядці батареї. Mercedes-Benz прозвітував про третій…

05.05.2024

Lamborghini Revuelto отримає тюнінговий обвіс за ціною суперкара Huracan (фото)

Супергібрид Lamborghini Revuelto отримає обважування від DMC за ціною суперкара Huracan. Навесні 2023 року компанія…

05.05.2024

Українці масово позбавляються автомобілів: названо причину

У квітні в Україні на внутрішньому ринку зареєстровано 124,5 тис. перепродажів вживаних легкових автомобілів, що…

05.05.2024

Toyota Boshoku показала концепт «мінівену майбутнього» (фото)

Бренд Boshoku, що належить Toyota, у рамках Пекінського автосалону представив концепт «мінівену майбутнього». Розробка з…

05.05.2024

В Україні набрали чинності зміни до ПДР

Відтепер на навчальних автомобілях в Україні не має бути знаків із літерою «У». Відповідні зміни…

05.05.2024