Новини

Україні потрібні нові джерела постачання палива – дослідження

Share

Велика частка постачання палива в Україну досі припадала на Росію та Білорусь.

Для задоволення потреб України в паливі необхідно щорічно знаходити додатково 30 млн. т нафти з джерел, не пов’язаних з Росією та Білоруссю.

Про це йдеться у дослідженні аналітиків GMK Center “Ukraine needs other sources of fuel supply” .

«Ми вважаємо, що це можливо, зокрема за рахунок збільшення виробництва в країнах Перської затоки (Саудівська Аравія, Кувейт, Об’єднані Арабські Емірати). Але орієнтація на інші джерела постачання нафти неминуче позначиться на зростанні цін, яке вже почалося на паливному ринку», – коментує головний аналітик GMK Center Андрій Тарасенко .

Справа в тому, що імпорт із Росії та Білорусі був основним джерелом постачання палива в Україну: 42% бензину та 63% дизельного палива. Українські вітчизняні нафтопереробні заводи задовольняли лише 46% внутрішнього попиту на бензин та 14% внутрішнього попиту на дизельне паливо. Близько 1 млн т бензину було імпортовано в Україну з Білорусії у 2021 році та 5 млн т дизельного палива було ввезено в Україну з Росії та Білорусі.

Близько 20% споживання світлих нафтопродуктів в Україні припадає на ЗВГ, 45% якого також постачалося з Росії та Білорусі.

«Вторгнення Росії в Україну унеможливлює продовження цих поставок. Україні потрібні альтернативні джерела постачання палива з ЄС», – запевняє Андрій Тарасенко.

За даними BP Statistical Review of World Energy, потужності НПЗ Євросоюзу у 2020 році було завантажено на 72,9%. Отже, вони можуть збільшити переробку нафти на 171 млн. т щорічно.

«Щоб задовольнити потреби України в бензині, європейським переробникам необхідно збільшити щорічну переробку нафти лише на 1,8 млн т. Це можна зробити на польських та литовських НПЗ», – вважає Андрій Тарасенко.

Але цих обсягів переробки недостатньо для задоволення потреб України в дизельному паливі. Щоб задовольнити потреби України у дизельному паливі, європейським нафтопереробникам необхідно збільшити щорічну переробку нафти майже на 30 млн. т.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман

Останні записи

Зимові чи всесезонні шини: що краще обрати для вашого авто

З настанням зими щоразу стає питання заміни шин. Літні шини взимку — це просто жах,…

23.10.2024

Skoda Kodiaq RS нового покоління помітили підчас тестів (ФОТО)

Кросовер Skoda Kodiaq другого покоління невдовзі отримає заряджений варіант RS. Його повинні презентувати найближчим часом, а…

23.10.2024

Два Bugatti Chiron врізалися один в одного під час обгону вантажівки

У Марокко сталася аварія двох гіперкарів Bugatti Chiron із вантажівкою. У розпорядженні порталу Reddit опинилися…

23.10.2024

Незабаром Dodge Charger отримає твердотілі батареї

Stellantis продовжує розвивати партнерство з компанією Factorial, яка виготовляє твердотільні акумуляторні батареї. Метою співробітництва є…

23.10.2024

Чим зможе здивувати новий кросовер Cupra Raval

Повністю електричний Raval збереже спортивний імідж Cupra, коли його буде запущено наступного року. Західні видання…

23.10.2024

З’явилися зображення нового пікапа Hyundai Creta

Гамма моделей корейського автовиробника Hyundai включає таку кількість кросоверів, що встежити за ними буває непросто.…

23.10.2024