Раніше ми повідомляли, що депутати ВРУ готують новий законопроект, який передбачає підвищений акцизний збір для дорогих автомобілів. Цей закон зараз перебуває у Верховній Раді на розгляді у депутатів. Проте, за словами експерта, у цьому нововведенні проглядаються неправильні розрахунки, і взагалі він містить у собі “брехню”, пише Avtosota .

Новий законопроект під номером 7040 передбачає підвищений акцизний збір за розмитнення дорогих преміальних машин. Але, за словами голови Всеукраїнської асоціації автоімпортерів та дилерів, у цьому новому законі міститься «брехня», коли йдеться, що така практика застосовується в країнах Європи та США.

Насправді практика підвищеного оподаткування в Європі та США щодо дорогих машин не застосовується. У цих країнах транспортні податки та збори закладені у вартості палива, що також є й у нашій країні.

Таким чином, за словами експерта, депутати, які лобіювали цей законопроект «бреше», кажучи, що така тенденція є в ЄС.

У багатьох країнах використовується інша практика – автовласники платять підвищений акциз на паливо та екологічний збір. Якщо автомобіліст володіє авто з великим обсягом двигуна та підвищеною витратою палива, то відповідно він і платить більше. Така сама процедура використовується і в нашій країні.

У поясненні до закону написано, що метою є створення соціальної справедливості при оподаткуванні автомобілів. Передбачається стягувати 50 відсотків акцизу від ринкової ціни авто при розмитненні машин, вартість яких становить не менше ніж 2 млн 440 тисяч грн. Водночас, соціальні транспортні засоби, ціна яких не перевищує 422 тис 500 грн, звільнятимуться від сплати акцизу та ПДВ.

Як приклад наводиться ситуація, коли при розмитненні моделі Volkswagen Passat (2003 р. в.) потрібно сплатити 2,8 тис. євро, а за елітну модель Bentley Bentayga (2019 р. в.) потрібно сплатити 1,2 тис. євро євро. На думку експерта, це також не відповідає дійсності.

Адже при розмитненні Бентлі фізичній особі потрібно сплатити держмито (10%) у розмірі 17,7 тисячі євро, плюс до цього ще ПДВ становитиме близько 40 тисяч євро.