Про це повідомив Юрій Корявченков, народний депутат Верховної Ради України IX скликання, Голова підкомітету з питань автомобільних доріг та шляхового господарства, передає ТСН .

«Науково доведено, що 95% ДТП можна запобігти. Тобто всі дорожні аварії не є стихійним лихом, вони піддаються науковому аналізу, який може виявити саме причини, фактори та обставини як кожного окремого випадку ДТП, так і великих аварій, на рівні міста, області чи країни», — зазначив депутат.

Він вважає, що державна політика України з безпеки дорожнього руху її нинішнього стану потребує реформування, як мінімум у трьох фундаментальних напрямках:

  • Поліпшити виконання зобов’язань держави перед суспільством у сфері безпеки дорожнього руху. Зокрема щодо безпечних доріг, безпечних транспортних засобів, безпечної поведінки водіїв та пасажирів, а також у сфері надання екстреної медичної допомоги при ДТП.
  • Поліпшити державну систему управління, виконання та контролю, у ній мають бути інституційна відповідальність та координація дій різних органів.
  • Аналіз існуючих та осучаснення пріоритетів державних цілей та дій у сфері безпеки дорожнього руху, запровадження системи моніторингу та оцінки ефективності певних заходів.

Наразі Комітет з транспорту та інфраструктури працює над удосконаленням українського законодавства як у сфері безпеки, так і у сфері електричного персонального транспорту. Наприклад, рекомендує Верховній Раді України повернути законопроекти щодо законодавчого нормування дорожнього руху електросамокатів, сигвеїв, сегвілів, гіроскутерів, а також закріплення прав, обов’язків та відповідальності осіб, які ними управляють, на доопрацювання (використовувати технічно справні транспортні засоби, не перевозити пасажирів, встановити розміри штрафів) і т.п.).