Техогляд в Україні: хто зобов’язаний проходити у 2022 та які будуть штрафи

0
110

Восени 2020 року в Україні планують повернути норму щодо обов’язкового проходження технічного огляду автомобілів. Видання “Телеграф”, спираючись на відповідний законопроект, з’ясувало, для кого процедура буде обов’язковою і скільки доведеться платити водіям, якщо ТО буде простроченим.

Повідомляється, що довкола повернення обов’язкового техогляду авто в Україні ходить безліч суперечок, у Міністерстві інфраструктури країни водіїв заспокоюють тим, що масових перевірок не буде, але ніхто не хоче отримати штрафу. А він, згідно з документом, становитиме 3400 гривень. А ось їзда без нього може закінчитися позбавленням прав водія.

Відомо, що перевірку технічного стану мають насамперед проходити транспортні засоби комерційної сфери – автобуси, вантажівки та таксі. Але з вересня процедура стане обов’язковою ще для легкових автомобілів, мопедів, причепів та мотоциклів. Водіям потрібно буде перевірити свій транспорт, якщо він експлуатується вже понад 4 роки, якщо у нього двигун об’ємом понад 125 куб. см (при електротранспорті – потужніше 4 кВт) і, якщо він розвиває швидкість понад 25 км/година.

Але винятки зроблять для транспортних засобів зі швидкістю до 25 км/год, з двигуном об’ємом до 125 куб. див. (для електротранспорту – до 4 кВт потужності), а також тих, що не виїжджають на громадські дороги.

Восени поточного року за техогляди будуть передбачені такі стягнення:

  • за прострочений – 3400 грн;
  • повторне стягнення за прострочення – близько 17 000 грн.;
  • порушення посадових осіб за техоглядом – до 34 000 грн;
  • за повторне вчинення правопорушення – позбавлення посвідчення водія.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!