Депутати хочуть запровадити штрафні бали за порушення правил дорожнього руху: подробиці

0
135

9 депутатів Верховної Ради від фракції «Слуга народу» пропонують парламенту запровадити штрафні бали за порушення правил дорожнього руху.

Про це йдеться у законопроекті №6502.

Їм пропонується запровадити систему нарахування штрафних балів за порушення правил дорожнього руху, зафіксованих не в автоматичному режимі, що тягне за собою тимчасову зупинку дії посвідчення водія до моменту повторного проходження водієм повного курсу навчання за відповідними програмами та успішного складання теоретичного та практичного іспиту на знання правил дорожнього руху.

Тимчасова зупинка дії посвідчення водія здійснюється у разі нарахування водія дванадцяти і більше штрафних балів, а водію, якому посвідчення водія вперше видано менше року тому – восьми і більше штрафних балів.

За керування транспортним засобом особою, посвідчення водія якої тимчасово зупинено, законопроектом пропонується встановити штраф у 3,4 тис. гривень (200 неоподатковуваних мінімумів дохід громадян).

Тимчасове позбавлення прав водія можна буде оскаржити в суді, але водити авто на час розгляду все одно буде заборонено.

Штрафні бали нараховуються у кількості:

1 бал – непристебнутий ремінь безпеки, перевезення дітей без автокрісла;

2 бали – перевищення швидкості на 20 км/год, порушення правил проїзду перехресть, обгону, зупинок громадського транспорту, недотримання дистанції, використання за кермом телефону;

3 бали – порушення правил руху та зупинки на смузі для громадського транспорту, перевищення швидкості на 50 км/год, ненадання проїзду спеціальний транспорт (поліція, швидка та інші);

5 балів – перевищення встановленої швидкості на понад 50 км\год, створення аварійної ситуації, втеча з місця ДТП.

Нараховані за кожне правопорушення штрафні бали анулюються за рік (365 днів).

Інформацію про наявність штрафних балів будуть вносити до Реєстру адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, а також відображатиметься на єдиному державному веб-порталі електронних послуг.

Раніше нараховані штрафні бали скасовуватимуться після поновлення дії посвідчення водія.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!