Новини

Ціни на авто з 1 січня вдарять по кишенях українців

Share

Українців попередили, що з 1 січня 2022 року ціни на автомобілі можуть підскочити. Причиною цього стане зростання вартості сировини, яка використовується для виробництва транспортних засобів. Зокрема сталі, кольорових та дорогоцінних металів, а також пластику.

Проте, повідомляє Finance.ua , посилаючись на думки експертів, подорожчання автомобілів буде не надто суттєвим – лише кілька відсотків.

Так, гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів (ВААІД) Олег Назаренко зазначає, що підвищення цін з 1 січня буде пов’язане з початком фінансового року у виробників авто з Європи, а ось японські компанії розпочинають його у березні.

“Ніхто не піднімає ціни спекулятивно через те, що, наприклад, на ринку є дефіцит”, – уточнив експерт.

Назаренко зазначив, що піднявши ціни на 2-3%, автовиробникам дотримуватися норм річного прибутку, який вони назвуть інвесторам на початку року, буде складно. Причина – високе зростання цін на мідь та золото, які використовуються при виробництві авто, а також сталі та алюмінію на 5-10%.

Голова Інституту досліджень авторинку (ІІА) Станіслав Бучацький наголосив, що криза машинобудування у світі почалася давно, а це позначається і на внутрішньому ринку України. Подорожчання металів та іншої сировини спричинило дефіцит мікропроцесорів.

“У Європі вже сьогодні величезний брак автомобілів, як нових, так і уживаних – через кризу напівпровідників та чіпів. Тобто виробникам не вистачає цих комплектуючих, відповідно нові машини не сходять з конвеєрів, не потрапляють до салонів, люди не можуть купити нові машини”, – пояснив експерт.

Це, зазначає Бучацький, веде до провисання і ринку автомобілів, адже водії не поспішають продавати старі машини, щоб купити нові. Крім того, купівля вживаних авто віком до 3 років відбувається без зволікань, які стали традиційними при купівлі нових машин.

Водночас Бучацький наголошує, що подорожчання автомобілів на 2-3% для європейських покупців стане несуттєвим, адже зарплати у них набагато вищі, ніж в українців, а ось щодо громадян України таке зростання цін може вдарити сильно.

Саме тому продавці нових авто можуть увійти до становища економічної ситуації в Україні та продавати машини з невеликою націнкою з розрахунку, що у майбутньому запрацюють на запчастинах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

В Україні створили нову машину для роботи на бездоріжжі

Завод спецтехніки «Техкомплект» продовжує постачання таких затребуваних на вітчизняному ринку сьогодні аварійно-ремонтних майстерень. Днями було…

04.05.2024

Засекречений кросовер Dacia Stepway 2.0: як він може виглядати

Сьогодні хетчбек Dacia Sandero Stepway більше схожий на піднятий хетчбек, ніж на повноцінний кросовер. Так…

04.05.2024

Kia показала перші тизери оновленого кросовера EV6

Kia показала перші фотографії оновленого електрокросовера EV6. Представлений у 2021 році електромобіль Kia EV6 дуже…

04.05.2024

Xiaomi хоче випустити дводверний суперкар, який кине виклик Porsche

Китайська корпорація Xiaomi, яка нещодавно почала продавати свій перший в історії автомобіль (SU7), вже плекає…

04.05.2024

В Україні впали ціни на пальне після рекордного підвищення

Ціни на бензин, дизпаливо та автогаз знизилися станом на початок травня. Про це пише "Хвиля"…

04.05.2024

Названо найнадійніші автомобілі Toyota у 2024 році

За останні 80 років компанія Toyota заслужила репутацію виробника одних із найнадійніших автомобілів, а її…

04.05.2024