Новини

Українці почали списувати автомобілі — навіщо їм це потрібно

Share

Зняття автомобілів з обліку для вибракування набуває популярності – українці все частіше повідомляють державу про вибування автомобілів з експлуатації.

Процедура вибраковки не складна – власник автомобіля або його довірена особа можуть звернутись до Сервісного центру МВС із відповідною заявою. Якщо свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки було втрачено – потрібно буде написати письмове пояснення. Сама процедура безкоштовна та займає близько 15 хвилин. Автомобіль пред’являти не потрібно. Про масштаби вибракування автомобілів в Україні розповіли експерти Інституту досліджень авторинку, інформує Zaxid.net.

Із січня до листопада 2021 року у зв’язку з вибракуванням було знято з обліку 15 056 транспортних засобів – легковиків, вантажівок та автобусів. 54% із них належали фізичним особам, решта 46% — юридичним (приватним фірмам та державним організаціям). Більшість «списаних» транспортних засобів були легковими (64%). Середній вік транспортних засобів, вибракуваних протягом січня-листопада – 24,8 роки.

Динаміка зняття з обліку транспортних засобів у зв’язку з вибракуванням протягом січня-листопада 2021 року. Чорним позначені автобуси, синім – вантажівки, червоним – легкові авто.

Найпопулярніші серед «утилізованих» моделей у 2021 році були транспортні засоби радянського, російського та українського виробництва. У топ-30 вибракуваних машин відсутні автомобілі виробництва інших країн.

ТОП-30 вибракуваних моделей транспортних засобів протягом січня-листопада 2021 року.

Для чого вибраковують автомобілі:

  • Камери автофіксації. Люди остерігаються потенційних проблем, що можуть з’явитися у разі, якщо автомобіль фактично буде зданим «на металобрухт», проте буде числитися в базі Сервісних центрів. Або ж замість утилізації продовжить їздити по дорогах, «збираючи» штрафи для попереднього власника авто.
  • Баланс фірми, звітність та інвентаризація. Багатьом підприємствам не вигідно щоб на їхньому балансі числились авто. А якщо ці машини вже давно не використовуються то їх списання є непоганим варіантом.
  • Держслужбовці за яким зареєстровано старі авто також користуються послугою вибраковки аби спростити заповнення декларацій.

Втім, реальна кількість транспорту, що вибув з експлуатації, в рази більша, наголошують експерти Інституту досліджень авторинку. За їх оцінками, щорічно в Україні з руху вибуває кілька сотень тисяч ТЗ. Такі висновки можна зробити з того, що рівень автомобілізації в Україні зростає несуттєво. Отже кількість автомобілів, які українці перестають регулярно експлуатувати, приблизно рівна кількістю «свіжих» автомобілів, що поповнюють вітчизняний автопарк — близько 600 тисяч щорічно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман

Останні записи

Китайський автопром зайняв понад 30% світового авторинку

У березні 2024 року на китайські автомобілі припало 33% від загального обсягу світового продажу автомобілів,…

06.05.2024

Новий електричний Mercedes-Benz G-Class випробували на льоду

Mercedes-Benz обіцяє, що майбутній EQG, також відомий як електричний варіант G-Class, стане справжнім позашляховиком. Є…

05.05.2024

Електромобілі проти машин з ДВЗ: названі найнадійніші машини

Експерти опублікували статистику поломок ADAC за 2024 рік, що підтверджує, що електромобілі залишаються надійнішими за автомобілі…

05.05.2024

Моделі Polestar отримають супершвидку зарядку за 10 хвилин

Шведські електромобілі Polestar отримають супершвидку 10-хвилинну зарядку. Шведський виробник електромобілів Polestar спільно з компанією StoreDot,…

05.05.2024

Названо автомобілі які вимагають найнижчих витрат на обслуговування та ремонт у довгостроковість

З моменту появи компанії Tesla у 2003 році керівництво цієї марки в особі Ілона Маска…

05.05.2024

Водіям підказали, як заощадити на рідині, що омиває, влітку і не зіпсувати автомобіль

З настанням теплої пори року автовласники часто заливають у бачок склоомивача замість спеціальної миючої рідини…

05.05.2024