Україна вводить нововведення на кордоні: черги стануть меншими

0
378

Український уряд запускає пілотний проект “Електронна черга перетину кордону”, завдяки якому черга з вантажівок і фур на кордоні має бути значно зменшена.

Про це повідомили на сайті Державної митної служби України.

Величезні черги, що виникають через затримки перетину українського державного кордону вантажним транспортом, вже досить давно є проблемою. Причому це приносить незручності як водіям, так і жителям прикордонних населених пунктів. І це не кажучи вже про заподіяння шкоди довкіллю та загальному трафіку транспорту.

Також ці черги постійно спричиняють величезні збитки для бізнесу, які обчислюються мільйонами, і шкодять репутації тих чи інших компаній. Багато компаній втрачають іноземних контрагентів, а виробничі цикли українських підприємств порушуються.

У зв’язку із цим уряду довелося розробити метод боротьби із цією проблемою. Ним став проект “Електронна черга перетину кордону”.

Що передбачатиме цей комплексний сервіс

  • забезпечення прогнозованого часу перетину кордону з допомогою електронної системи управління чергою;
  • облаштування зон очікування для усунення черги автотранспорту з автошляхів перед пунктами пропуску;
  • формування системних джерел фінансування інфраструктури перетину кордону

Які цілі

  • скорочення часу простою вантажівок до кількох годин;
  • комфортних умов очікування (у тому числі стоянки з охороною, вбиральні та душові приміщення та інші послуги);
  • онлайн консультування користувачів оператором сервісу про перетин кордону

Варто зазначити, що подібні послуги вже успішно працюють у ряді країн Євросоюзу. Зокрема в Естонії, Литві та Фінляндії. Світова митна організація оцінює його ефективність позитивно, як цілком діючий інструмент.

При цьому реалізація цього проекту не потребує виділення коштів із Державного бюджету України. Він забезпечується міжнародною техпідтримкою.

Нині в Україні це лише пілотний проект. Спочатку він поширюватиметься лише на вантажний транспорт. Але надалі його можна буде розповсюдити на всю територію України та на всі види транспорту.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!