Новини

Як уберегтися від ДТП – розповідає експерт

Share

Упродовж перших десяти місяців 2021 року в Україні зафіксували майже 155 тисяч ДТП, що на 14 % більше, ніж торік. Таку статистику наводять в Оpendatabot. Про що свідчить ця статистика і як зменшити аварійність на дорогах. Про це Українському радіо розповіла Юлія Дядюк, аналітикиня компанії “За безпечні дороги” Центру демократії та верховенства права.

Чому зі збільшенням камер на дорогах зростає кількість ДТП

На думку експертки не існує прямого зв’язку між встановленням автоматичної фото/відеофіксації та кількістю порушень, адже патрульна поліція публічно не публікує статистику щодо кількості ДТП саме на тих ділянках, де встановлені камери.

“Проте, ми можемо з упевненістю сказати про позитивний вплив камер, аналізуючи статистику щодо кількості травмованих та загиблих”, — розповіла Юлія Дядюк.

Водночас як повідомляє аналітикиня, за даними патрульної поліції, ця статистика зменшилася на 65%.

“І коли ми говоримо про безпеку дорожнього руху, то кількість травмованих та загиблих є основним показником, на який орієнтується, як патрульна поліція, так і інші державні установи та громадські організації, що працюють з безпекою дорожнього руху. Тому, розмірковуючи щодо зв’язку між безпекою на дорозі та встановленням камер автофіксації порушень ПДР, варто аналізувати саме ці показники”, — додала вона.

Які законодавчі зміни необхідні для підвищення безпеки дорожнього руху

Експертка нагадала, що цьогоріч уже було проголосовано за важливий законопроєкт, згідно з яким значно зросла відповідальність за керування авто напідпитку, за перевищення швидкості та за невикористання ременів безпеки.

“Це є дійсно важливими ініціативами, зважаючи на те, що надмірна швидкість є основною причиною скоєння принаймні 50% ДТП в Україні, згідно зі статистикою патрульної поліції”, — зазначила аналітикиня компанії “За безпечні дороги”.

Вона переконана, перевищення швидкості, керування авто напідпитку, невикористання ременів безпеки та використання телефонів за кермом є дуже важливими факторами задля зменшення рівня смертності та травматизму на дорогах України.

“Тому ми сподіваємося, що як патрульна поліція, так і парламент та МВС продовжать свою роботу, щоби зробити дороги України більш безпечними”, — додала експертка.

Як змусити водіїв дотримуватися швидкісного режиму

“Найвідомішим та найпоширенішим засобом впливу на водіїв задля дотримання швидкісного режиму є система штрафів”, — заявила аналітикиня.

Вон також відзначила, що в Україні штрафи за перевищення швидкості було підвищено, але їх може бути не достатньо.

“Другим способом впливу на водіїв є встановлення камер автоматичної фото/відеофіксації, які наразі доводять свою ефективність. Третім способом є інфраструктурний, це засоби уповільнення руху — не лише “лежачі поліціянти”, але й кільцеві розв’язки”, — зазначила пані Юлія.

Експертка нагадала, що деяких країнах ЄС в містах встановлюють обмеження швидкості 30 км/год, зокрема в історичних центрах.

“Цьогоріч під час Всесвітнього тижня безпеки дорожнього руху, влаштованого ООН, просувалася ідея обмеження швидкості до 30 км/год. Адже це є найбільш безпечною швидкістю в місцях, де учасниками дорожнього руху є не лише автомобілі, але й велосипедисти та пішоходи”, — розповіла експертка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: ДТП

Останні записи

BMW готує відразу кілька гучних прем’єр, які будуть представлені вже найближчими днями

Захід Concorso d'Eleganza Villa d'Este, який пройде найближчими днями, ознаменується для баварського автовиробника BMW цілою…

20.05.2024

Volvo XC60 новий головний конкурент Tesla Model Y

Майбутній електромобіль Volvo EX60 буде оснащений акумулятором великої ємності з надшвидкою зарядкою і інноваційним автопілотом,…

20.05.2024

Шеф-дизайнер BMW показав тизер унікального концепту для Villa d’Este 2024

Домагой Дукеч, голова дизайнерського відділу BMW , представив перший тизер нового концепт-кара, який буде показано…

20.05.2024

Китайці готові затьмарити Toyota RAV4 у Європі (фото)

Китайський автовиробник BYD , відомий своїми електромобілями Dolphin і Seal, готується до європейських продажів своєї…

20.05.2024

У Мережі показали відео з новим Hyundai Palisade 2026 року

Нове покоління Hyundai Palisade 2026 вперше з'явилося на відео з включеними фарами. Кросовер, відомий під…

20.05.2024

Чому водії отримують чужі штрафи і чи можна їх не оплачувати

Чому водіям можуть приходити чужі штрафи за перевищення швидкості Часом власники авто стикаються з несправедливістю,…

20.05.2024