Українці стали частіше купувати авто через інтернет: чому і на що звернути увагу

0
698

Починаючи з минулого року, коли світ зіткнувся з пандемією коронавірусу, продаж автівок значною мірою перемістився в онлайн. Завдяки розвитку сучасних технологій вибрати машину тепер можна практично не виходячи з дому.

Світовий ринок нових автомобілів переживає кризу, спричинену простоями заводів світових концернів внаслідок нестачі комплектуючих. Як звітують іноземні та вітчизняні автомобільні дилери, на ринку сформувався дефіцит: попит перевищує пропозиції. Значно збільшився час очікування на автомобілі в салонах, окремі моделі взагалі тимчасово недоступні для купівлі. Оскільки більшість нових машин, що продаються в Україні, імпортують з-за кордону, світові тенденції впливають і на наш ринок.

Що обирають?

Завдяки дефіциту значно збільшився попит на вживані авто, які вже мають українську реєстрацію. Лише у вересні цього року кількість внутрішніх перепродажів легкових авто з пробігом у наший державі зросла до 88,7 тис. одиниць.

Українські шанувальники автівок досить консервативні, їх смаки передбачувані, але є цікаві зміни. Наприклад, цього року вдвічі зріс попит на електромобілі, а на зміну “бляхам” із Європи поступово приходять “битки” з США.

Попит на “американців” за останні три роки зріс на 33% – до 119 тис. Цікаво, що пік зростання припав на квітень-травень 2020 року. Тоді ж почав спостерігатися спад інтересу до авто з Литви, Польщі та Німеччини. Водночас найбільшу популярність незмінно мають авто з України: їх шукають понад 320 тисяч на місяць.

За даними вітчизняних аналітиків, найчастіше для продажу, купівлі або оренди українці шукають в інтернеті радянські ВАЗ – понад 440 тисяч запитів на місяць, або 5,3 млн на рік.

Що стосується інформаційного попиту, лідером серед брендів є Volkswagen. Цей автомобіль – мрія більшості українців, саме його найчастіше шукають без приставки “куплю” або “продам”. У пошуковий рядок VW вбивають близько 1,4 млн раз на місяць, або 17,4 млн раз на рік.

На третьому місці в статистиці комерційного попиту вже кілька років тримається Renault, але є ймовірність, що його потіснять. За темпом зростання комерційного попиту влітку 2021 року лідером була Toyota (+50%).

Онлайн – це зручно

Щоб значно заощадити свій час, початковий вибір краще робити онлайн. Буквально за день можна переглянути сотню варіантів, а завдяки правильному пошуку одразу знайти оптимальні.

Одним зі зручних інструментів підбору як нового, так й вживаного авто може стати спеціалізована платформа OLX Авто, яка займає провідні позиції щодо кількості актуальних оголошень та активних користувачів. За допомогою окремої категорії можна швидко та зручно продавати та купувати транспорт і запчастини: як приватним особам, так компаніям, які займаються продажем машин. Крім того, зручний інтерфейс дозволяє вибрати не лише особистий транспорт, а й спеціалізований.

Серед тих, хто шукає уживане авто, близько 70% прагнуть придбати машину вартістю до $5 тисяч. На другому місці – запити автомобілі в ціновому діапазоні $5-10 тисяч. Основна частка машин, що продаються і купуються, припадає на легкові автомобілі, невеликий процент складають вантажівки та спецтранспорт.

“Як один з лідерів ринку ми в OLX бачимо, що купівля вживаних авто економ-класу залишається в пріоритеті для понад 50% українців. Цікаво, що вже у вересні, окрім ціни та року випуску, покупці почали звертати увагу на такі параметри, як модель авто, його комплектація, країна виробництва та відсутність пробігу по Україні”, – розповідає керівник напряму OLX Авто Андрій Коцина.

Так за даними OLX Авто протягом жовтня-листопада 2021 року у сегменті вживаних автівок топ-5 популярних економ варіантів (до $5 тис.) на бензині серед покупців були марки:

  • Daewoo $2 709
  • Chery $3 342
  • Opel $3 560
  • Fiat $4 221
  • Renault $4 793

Серед переваг OLX Авто, окрім величезного вибору автомобілів за доступною ціною, можна назвати простий та зручний інтерфейс пошуку. Причому наявність мобільної версії дозволить шукати в будь-якому зручному для вас місці. Підібрати для себе автомобіль так само просто, як і товари в інших категоріях.

На що звернути увагу?

Покупка авто на вторинному ринку потребує в рази більше пильності й попередньої підготовки з боку майбутнього власника. Звісно, безліч нюансів залежить від “людського чинника” – від сумління продавця до кваліфікації експерта, який допомагає оцінювати стан авто. Однак чимало можна дізнатися просто з оголошення, якщо знати, на що звернути увагу.

Варто пам’ятати, що покупка авто – це серйозна фінансова інвестиція, і лише завдяки уважності можливо зробити вдалий вибір.

Щоб полегшити процес пошуку в онлайні достатньо пам’ятати декілька порад.

По-перше потрібно вирішити, якій саме автомобіль ви шукаєте. По-друге, скористатися зручними фільтрами на OLX Авто, щоб скоротити коло пошуку згідно з вашим смаком та фінансовими можливостями. Наприклад, за останні два місяці на сайті розміщували 57 тис. пропозицій не битих та 37,7 тис. не фарбованих авто, 3 350 після аварії та 130 з першою реєстрацією, а також більше 67 тисяч оголошень – з гаражним зберіганням.

Уважно роздивіться фотографії та ознайомтеся з наданою інформацію щодо машини. Якщо вас все влаштовує, домовтеся про перегляд автівки та поспілкуйтесь з продавцем. Не соромтеся ставити якомога більше питань.

Обов’язково перед покупкою проведіть тест-драйв, а також зверніться на сервіс для діагностування технічного стану машини. Ретельно перевірте усі документи на автівку та її VIN-номер. Не поспішайте приймати рішення відразу. Подивіться кілька машин обраної вами моделі, порівняйте ціни та комплектації. Можливо, від деяких опцій варто відмовитися, щоб заощадити.

РезюмеКупівля автомобіля – це серйозна інвестиція, яка потребує відповідного підходу та уваги. Сучасні інтернет-технології та сервіси допоможуть зробити процес придбання більш зручним та приємним, а, крім того, дозволять скоротити час від моменту вибору для завершення угоди.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!