Стали відомі автівки, у яких частіше скручують пробіг

0
79

Аналітики агенції carVertical, що спеціалізуються на перевірці історії вживаних авто, зробили чергове дослідження щодо ймовірності придбати машину зі скрученим одометром. Виявилось, що найчастіше у поле зору шахраїв потрапляють преміальні моделі провідних німецьких брендів.

Скручування пробігу є одним із найпоширеніших видів шахрайства на ринку вживаних автомобілів. Воно сприяє незаконному підвищенню ціни вживаного транспортного засобу та фальсифікує історію автомобіля. Як показало останнє дослідження carVertical, покупці німецьких автомобілів преміумкласу зазнають найбільшого ризику придбати автомобіль зі зміненими показниками одометра.

Щоб скласти список із найбільш поширених моделей автомобілів, компанія carVertical проаналізувала понад 700 тисяч звітів про історію вживаних автомобілів, створених у період із листопада 2020 року по листопад 2021 року. Було проаналізовано вісімнадцять різних автомобільних ринків, включаючи Польщу, Румунію, Угорщину, Францію, Словенію, Словаччину, Чехію, Литву, Латвію, Естонію, Україну, Болгарію, Сербію, Німеччину, Хорватію, Росію, США та Італію.

Хто лідирує у списку?

Як показують дані, більш як третина перевірених моделей BMW M5, можливо, мають скручений пробіг. Однак ця загальна статистика недооцінює масштаб проблеми змін у показниках одометра для автомобілів BMW – як нещодавно зазначив пан Матас Бузеліс, автомобільний експерт carVertical, автомобілі BMW домінують у списку: “Половину списку ТОП-10 займають автомобілі цього виробника. Це корелює з попитом на вживані автомобілі BMW на різних ринках. Дані також демонструють, що дорогі автомобілі частіше мають скручений пробіг, і це необхідно враховувати під час пошуку вживаного автомобіля”.

Друге і третє місця в списку посідають BMW 7 Series та Subaru Outback із 33,4% та 31,8% відповідно. Audi A8 розташувалася на п’ятому місці у цьому рейтингу, тоді як її більш спортивний побратим, A7, перебуває на десятому місці рейтингу автомобілів зі скрученим пробігом із показником у 25,8%.

Матас Бузеліс пояснює, що наявність автомобілів преміумсегменту серед тих, які мають скручений пробіг, є причиною більшого прибутку. Зміни показників одометра є відносно дешевим і простим процесом, який надає додатковий прибуток для недобросовісних продавців.

Що старіші, то більшими є ризики

Як показують дослідження, при купівлі вживаного автомобіля, особливо це стосується старих автомобілів, важливо перевіряти пробіг автомобіля. Найпопулярніші моделі зі скрученим пробігом випускалися з 2006-го по 2016 рік. Проте автомобільний експерт Матас Бузеліс наголошує, що існує кореляція між імовірністю шахрайства та класом автомобіля: “Список автомобілів зі скрученим пробігом складається здебільшого з автомобілів преміумкласу, але є й моделі економкласу, хоча і з меншою часткою від загальної кількості. Автомобілі Subaru, Ford та Volkswagen належать до тієї ж вікової групи, що й транспортні засоби вищого класу. Машини віком від 5 до 15 років досить часто мають скручений пробіг”.

Ford Mustang – це найсучасніша модель у цьому списку. Майбутнім власникам шостого покоління Mustang варто бути особливо уважними, перевіряючи дані про історію та пробіг машини в інтернеті. Власники BMW M5 2006 року, 5-серії 2007 року та X5 також повинні перевірити, чи має їхній автомобіль справжній пробіг.

Дизельні чи бензинові?

Більшість автомобілів зі скрученим пробігом мають дизельні двигуни. Як підкреслює пан Бузеліс, автомобільний експерт, так було завжди: “Дизельні автомобілі призначені для подолання великих відстаней, а це означає, що такі машини мають більшу ймовірність стати жертвами шахрайства з пробігом. Однак у майбутньому все може змінитися, оскільки продажі дизельних автомобілів падають. Якщо ми подивимося на цифри, ми чітко побачимо, що зазвичай до 90% моделей зі скрученим пробігом є дизельними”.

Резюме

carVertical проаналізував вартість автомобілів зі зміненим пробігом та виявив, що 16,1% транспортних засобів, перевірених протягом останніх 12 місяців, мали показники пробігу, що не відповідають дійсності.

У той час як покупці автомобілів економкласу мають дещо менший ризик отримати жахливий досвід володіння машиною, ті, хто купує дизельні транспортні засоби преміумкласу від 5 до 15 років, зазнають найбільшого ризику, оскільки ця категорія автомобілів найчастіше має змінений пробіг. Потужні та спортивні моделі також мають багато випадків шахрайства з пробігом, тому придбання такої машини в інтернеті без перевірки історії автомобіля може призвести до фінансових втрат.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!