На дорогах України встановили новий знак: що потрібно знати водіям

0
1076

На дорогах України у зв’язку з новою редакцією правил дорожнього руху з’явився новий знак із розділу «Попереджуючих». Це «чорний розділовий знак» у трикутнику або трикутник з чорною точкою. Водіям дали тлумачення цією піктограмою.

Знак трикутник із чорною точкою називається «Місце (ділянка) концентрації дорожньо-транспортних пригод». Цей дорожній знак покликаний попереджати водія про ділянку дороги із підвищеною концентрацією аварій. Знак має порядковий номер 1.41 у Правилах дорожнього руху та встановлюється за 50-100 метрів до небезпечної ділянки дороги у місті та 150-300 метрів за містом.

Знак було затверджено у редакції ПДР ще 10 років тому, проте до ДСТУ його не додали. Потім знак 1.41 внесли до ДСТУ 2100:2014 у 2014 році. З того часу цей попереджувальний знак почав з’являтися в підручниках для автошкіл, проте в ПДР, і в іспит його додати знову «забули».

Все змінилося після нещодавнього масштабного оновлення правил дорожнього руху, згідно з яким з 1 листопада в Україні почали діяти нові дорожні знаки та розмітка. Так знак 1.41 остаточно закріпився у чинній редакції ПДР.

Раніше функцію трикутника з точкою виконував трикутник зі знаком вигуку всередині. Даний знак 1.39 позначає аварійно-небезпечну ділянку, на якій геометричні параметри проїжджої частини, радіуси вертикальних і горизонтальних кривих не відповідають вимогам будівельних норм.

При цьому, поряд зі знаком 1.39 та зі знаком 1.41 встановлюватимуться уточнюючі таблички 7.21.1-7.21.5, які конкретизують вид небезпеки на даному відрізку дороги.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!