Українці почали відмовлятися від автомобілів із США

0
1445

Частка американських «битків» за останні півроку знизилася у 2,5 рази. У жовтні вживаних автомобілів із США розмитнили вп’ятеро менше, ніж із Європи.

Пік ввезення автомобілів із США у 2021 році припав на травень. Далі українці активніше почали розмитнювати «євробляхи», а ціни в Америці почали відчутно зростати через попит на внутрішньому ринку. Тому частка “американців” настільки відчутно впала.

Такий висновок зробили експерти Інституту досліджень авторинку на основі офіційної статистики митниці. Звичайно, вона відображає кількість розмитнених автомобілів, тому до неї потрапили й «євробляхи», які вже були в Україні. Якщо аналізувати чистий експорт уживаних автомобілів, ситуація буде менш драматичною, проте тенденція збережеться.

З січня до жовтня 2021 року в Україну ввезли понад 450 тисяч автомобілів, що були у використанні. Пік імпорту спостерігався у вересні та жовтні.

Незважаючи на поширений міф про переважання в імпорті автомобілів з Америки, статистика говорить протилежне: більшість уживаних легкових автомобілів у 2021 році було придбано в країнах Європейського Союзу. З січня по жовтень 2021 року українці розмитнили 311 тисяч легкових автомобілів із пробігом, це – 63,6% від загальної кількості. Це разом із «євробляхами».

З країн Америки (США, Мексика, Канада) за цей період українці привезли та розмитнили 140 тисяч машин (28,6% від загальної кількості).

З інших країн світу (зокрема Грузії та Кореї) в Україну експортували відповідно решту 38 тисяч легковиків із пробігом (7,8%).

Пік ввезення автомобілів із країн Америки був зафіксований у травні: українці ввезли звідти 16,8 тисяч машин. З червня до жовтня спостерігається кількісний спад імпорту «американських» машин. У жовтні було досягнуто мінімум: 10,5 тисяч машин з країн Америки. Це стало наслідком підвищення цін на ринку автомобілів у США, у тому числі на страхових аукціонах. Зростання цін було викликано дефіцитом напівпровідників, що створило подорожчання спочатку нових, а потім і старих машин.

В Україну зі Штатів багато завезли автомобілів за старими цінами, тому імпортувати дорожчі автомобілі через океан ставало невигідно. Ще одна причина зниження кількості імпорту зі США – логістична криза. Через брак контейнерів деякі порти в США перестали відвантажувати автомобілі морем або суттєво загальмували цей процес. Тому термін доставки «битків» із США суттєво зріс – до трьох-п’яти місяців. Мало хто з потенційних покупців готовий чекати так довго.

До речі, скільки заправок для електричних автомобілів є в Україні.

Із «європейськими» машинами все навпаки: з травня по жовтень відбувалося постійне кількісне зростання, а в жовтні зафіксовано максимум – 50 тисяч авто впродовж місяця. Це пов’язано як з періодом пільгового оформлення про «євроблях», так і з «перетіканням» частини покупців з «американського» сегменту.

Частка автомобілів з країн США скоротилася ще більше. У січні 2021 року із загальної кількості імпортованих автомобілів із пробігом, 41,4% було експортовано з країн Америки. Це місячний максимум у 2021 році. Кількість машин, що експортуються з країн ЄС, становила 49,2%.

З травня до жовтня частка «американських» машин скорочувалася. За підсумками другого місяця осені їх частка становить лише 16,5%, це – мінімум у 2021 році і в 2,5 рази менше, ніж у травні. Частка автомобілів із Європейського Союзу у жовтні була максимальною: 78,3% від загальної кількості.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!