Нардепи хочуть збільшити штрафи за перевищення швидкості

Порушення швидкісного режиму складає понад третину причин від усієї кількості ДТП в Україні

0
333

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді України законопроєкт, яким передбачається посилення відповідальності за перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів у населених пунктах. Відповідний документ розміщено на офіційному сайті ВРУ.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту, дана законодавча ініціатива є актом вимушеного реагування на стан смертності та травматизму в Україні внаслідок дорожньо-транспортних пригод і перш за все через недотримання встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів у населених пунктах.

За словами нардепів, саме перевищення безпечної швидкості руху є головною причиною дорожньо-транспортного травматизму і складає 34% від усієї кількості ДТП. А згідно з результатами проведеного аналізу та звіту Світового банку, смертність внаслідок ДТП на 100 тисяч населення в Україні складає близько 15 осіб, тоді як у США – двоє, у ЄС – майже у чотири рази менше.

Депутати звертають увагу на те, що сьогодні водії, які порушили максимально дозволений швидкісний режим у населених пунктах в Україні більше ніж на 20 км/год, сплачують 340 гривень, що еквівалентно 10 євро, а за перевищення швидкості в населених пунктах більше ніж на 50 км/год – 3 400 грн, що еквівалентно 100 євро. На фоні міжнародної практики такі штрафи є мізерними та малоефективними.

На думку авторів законопроєкту, Україна опуститься в рейтингах смертності в ДТП, якщо запровадити штрафи (і реально штрафувати) за перевищення швидкості, до 30 000–60 000 гривень.

«Саме такі радикальні кроки та високі штрафи можуть стати найдієвішим стимулом для наших водіїв їздити суворо за правилами», – зазначають народні обранці.

Враховуючи викладене, вони пропонують встановити відповідальність водіїв за перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на п’ятдесят кілометрів на годину, а у населених пунктах більш як на тридцять кілометрів на годину, що  тягне за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців. Водночас перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів у населених пунктах більш як на сімдесят кілометрів на годину каратиметься позбавленням права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!