Які особливості продажу та купівлі автомобіля?

0
45

Купівля авто – це серйозний крок, до якого слід ретельно підготуватися та вивчити всі тонкощі цієї угоди. Аналізуючи численні звернення клієнтів до центрів безкоштовної вторинної правової допомоги, можна зробити висновок, що, на жаль, велика кількість громадян не бачить різниці між придбанням автомобіля за договором купівлі-продажу або передачею певних прав на нього (володіння та користування) за дорученням та свідоцтвом державної реєстрації речових транспортного засобу (технічного паспорта). Часто громадяни віддають перевагу більш швидким і дешевим способам придбання автомобіля, але не переоформлюють право власності на нього, не розуміючи при цьому можливих негативних наслідків. Стаття 317 Цивільного кодексу України встановлює, що лише власнику належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Існує кілька способів придбання транспортного засобу, давайте їх розглянемо:

  1. Придбання автомобіля в автосалоні

Безпечним способом придбання транспортного засобу є купівля нового автомобіля у автосалоні. Така процедура обов’язково супроводжується укладанням договору купівлі-продажу автомобіля та його наступним підписанням. Варто уважно подивитися та прочитати договір та звернути увагу на такі пункти:

  • термін постачання транспортного засобу;
  • умови, пов’язані з авансовою виплатою;
  • точна модифікація та комплектація автомобіля.

Купити автомобіль недостатньо, потрібно бути вкрай уважним і за його отримання. Порада – не потрібно нічого підписувати, не переконавшись у відсутності недоліків та дефектів, не перевіривши відповідність комплектації, роботу та справність усіх систем автомобіля та світлових приладів; стан лакофарбового покриття тощо. Після підписання договору всі наступні претензії та вимоги буде складно довести.

Після з’ясування всіх деталей та питань можна переходити від процедури оформлення до реєстрації транспортного засобу.

Під час реєстрації автомобіля стягується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. Об’єктом оподаткування є вартість автомобіля, визначена відповідно до договору купівлі-продажу. Ставки збору встановлені від 3 до 5% в залежності від вартості автомобіля.

Після первинної реєстрації транспортного засобу покупець отримує свідоцтво про реєстрацію (технічний паспорт) та комплект номерних знаків.

  1. Придбання уживаного автомобіля за договором купівлі-продажу

При придбанні уживаного автомобіля надійним способом є укладання договору купівлі-продажу у нотаріуса. Нотаріус перевіряє достовірність наданих документів та відсутність обтяжень (арешту, заборони, наявність кредиту) на транспортний засіб.

Перед підписанням договору купівлі-продажу необхідно уважно ознайомитись із його змістом. Також не варто забувати і про акт прийому-передачі, який відображає фактичну передачу транспортного засобу із зазначеним станом на момент придбання.

Цілком завершеною угода може вважатися лише після внесення відповідних даних про нового власника до технічних документів на транспортний засіб.

Також переоформити право власності на автомобіль можна, оформивши договір купівлі-продажу з подальшою реєстрацією автомобіля на нового власника у сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ України.

  1. Придбання автомобіля за дорученням

Якщо ви придбали автомобіль, лише отримавши на руки технічний паспорт чи нотаріально завірену довіреність, то маєте розуміти, що право власності на цей транспортний засіб залишається у попереднього власника. Така угода може нести безліч прихованих нюансів, які «продавець» навмисне не озвучує.

Негативні наслідки можуть бути в обох сторін таких відносин, а саме:

  • довіреність може бути відкликана будь-якої миті;
  • дія довіреності припиняється у разі смерті довірителя і в цьому випадку спадкоємці можуть висунути вимоги;
  • власник автомобіля може продати транспортний засіб іншій особі тощо.

«Продавець» також повинен розуміти, що передаючи автомобіль за довіреністю та залишаючись власником, він, наприклад, може виявитися відповідачем у справі про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди третій особі.

Отже, підсумовуючи вказане, радимо майбутнім покупцям та продавцям транспортних засобів відповідально ставитися до здійснення угоди з купівлі-продажу автомобіля, щоб у майбутньому не виникало неприємних ситуацій.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!