Безпричинна зупинка в Україні: як діяти водієві

0
1738

До недавнього часу працівники поліції мали право зупиняти транспортні засоби, коли їм заманеться. Всім знайома ситуація, коли інспектор зупиняє автомобіль і підійшовши відразу ставить вимогу «Ваші документи!». Тепер право на зупинку врегульовано законом.

Що прописано в законі

У законі « Про національну поліції » (далі Закон) спеціально передбачено 35-ту статтю, в якій виклали чіткий перелік підстав для зупинки працівниками поліції автомобілів. Ця стаття Закону не дозволяє інспектору зупиняти будь-які автомобілі і коли-небудь, а тільки при наявності конкретних законних підстав. Основні підстави це 1) порушення ПДР і 2) очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність автомобіля. На жаль, не всі працівники поліції звикли до цієї норми закону і продовжують діяти за «старими» правилами.

Крім конкретних підстав зупинки в Законі прописано і чіткий алгоритм дій інспектора при зупинці автомобіля.

Зокрема, частина 2 статті 18 Закону зобов’язує інспектора, звертаючись до водія, назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на його вимогу службове посвідчення.

Після цього, згідно з частиною 2 статті 35 Закону інспектор зобов’язаний проінформувати водія про конкретну причину зупинки з докладним описом заснування зупинки, визначеної в цій статті.

У той же час, частина 1 статті 18 Закону зобов’язує поліцейського дотримуватися законів і не порушувати водійських прав. Водій має право на отримання інформації, хто саме його зупинив і за що саме зупинив. Також водій має право на безперешкодний рух за відсутності законних підстав для його зупинки!

ОБОВ’ЯЗКИ ІНСПЕКТОРА ПРИ ЗУПИНКИ АВТОМОБІЛЯ

Тому, перше, що інспектор зобов’язаний зробити при зупинці автомобіля це:

Належним чином представитися, назвавши своє прізвище, посаду, спеціальне звання;

Пред’явити на вимогу водія своє службове посвідчення, надавши можливість детально ознайомитися з викладеною в ньому інформації;

Повідомити водієві конкретну причину зупинки, яка повинна міститися в ст.35 закону.

І тільки після цих дій інспектор має право вимагати у водія документи і проводити розгляд справи про адміністративне правопорушення. Ці дії не право інспектора, а його обов’язок!

ПРАВА ВОДІЯ В РАЗІ БЕЗПРИЧИННОЇ ЗУПИНКИ

Якщо ж інспектор відмовляється представитися, пред’явити службове посвідчення або не повідомляє конкретної підстави зупинки з перерахованих у статті 35 Закону, він не має права надавати водієві вимоги по пред’явленню документів, розгляду справи тощо.

В такому випадку водій може запитати згоди інспектора про можливість продовження ним руху. Якщо ж інспектор і далі наполягає на пред’явленні документів на право керування, не виконавши при цьому свої обов’язки, то водій має право невідкладно зателефонувати на 102 і повідомити про неправомірні дії співробітників поліції. Як правило, на цій стадії проблема врегульовується.

Звичайно, і водій іноді може зловживати своїми правами і при наявності в його діях очевидного порушення ПДР, стверджуючи, що ніякого порушення не було і зупинка безпідставна. Однак для таких ситуацій існує подальша процедура розгляду справи, надання пояснень, доказів тощо. У даній ситуації мова йде про зупинку автомобіля без законних підстав.

Після приїзду іншого екіпажу водій повинен чітко повідомити про неправомірні дії співробітників поліції і, по можливості, викласти їх в паперовому вигляді. Якщо зазначені факти підтвердяться, водієві повинні дозволити продовжити рух з подальшим застосуванням до працівників поліції, які вчинили необгрунтовану зупинку, заходів дисциплінарного впливу. Якщо ж інший екіпаж, очевидно, неправомірно стає на захист колег, то водій при наявності достатніх підстав має право повідомити про ці факти керівництво поліції і інші контролюючі органи, зокрема прокуратури, державного бюро розслідувань та підрозділу внутрішньої безпеки МВС. У разі підтвердження інформації, викладеної в повідомленні, вони також будуть притягнуті до відповідальності.

ВИСНОВКИ

Закон дозволяє працівниками поліції зупиняти автомобілі лише за наявності законних підстав і з виконанням обов’язків за поданням, пред’явленню службового посвідчення і інформування водія про конкретну причину зупинки, передбаченої статтею 35 Закону. У разі невиконання цих обов’язків, водій має право вимагати у працівників поліції належного виконання своїх обов’язків!

Відмова інспектора виконати свої обов’язки відповідно до передбаченого Законом алгоритму (представитися, пред’явити службове посвідчення і повідомити конкретні підстави зупинки з перерахованих у статті 35 Закону) позбавляє його права вимагати у водія пред’явлення документи на право керування, накладення на водія штрафу тощо.

Реагування водіями на неправомірні дії співробітників поліції призведе до стабілізації порядку на дорозі. Працівники поліції, які вчинили необгрунтовану зупинку автомобіля і не виконали інших передбачених при зупинці обов’язків, повинні бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Джерело: Дорожній адвокат

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!