Новини

За що водіїв в Україні позбавляють прав: список порушень

Share

Мабуть, одним з найнеприємніших покарань для будь-якого автомобіліста є позбавлення його права керування транспортним засобом, т. і. Водійського посвідчення. З за що можуть позбавити водійського посвідчення і що робити, якщо це вже сталося, розповідає  auto.bigmir.net.

Коли і за що позбавляють прав в Україні

Перелік порушень, які тягнуть за собою втрату права на керування транспортними засобами, досить довгий.

Так, водійське посвідчення можуть відібрати на період від 3 до 6 місяців за керування технічно несправним авто, в тому числі тим, на якому перевозять пасажирів, і керування транспортним засобом без талона про проходження обов’язкового ТО (на сьогоднішній день водії легкових авто категорії В не зобов’язані проходити ТО), вчинені повторно. Відповідальність за такі правопорушення регламентує ч. 4 ст. 121 КУпАП.

Прав на той самий строк позбавляють за невиконання водіями вимог співробітників поліції (ст. 122) і керування транспортним засобом особою, щодо якої вже встановлено тимчасове обмеження в праві керування транспортними засобами (ч. 3 ст. 122).

Ризикує втратити водійське посвідчення на строк від 6 до 12 місяців водій, який створив аварійну ситуацію (ч. 5 ст. 122), виїхав на залізничний переїзд, коли рух через переїзд заборонено (ч. 2 ст. 123) або були скоєні порушення Правил дорожнього руху , яке призвело до дорожньо-транспортної пригоди (ст. 124).

Позбавленням права керувати транспортним засобом на 1 рік карають за керування в стані алкогольного сп’яніння (ч. 1 ст. 130), на термін від 1 до 2 років – за залишення місця ДТП, учасником якого є водій (ст. 122), на термін від 1 до 3 років – за виїзд на залізничний переїзд, коли рух через переїзд заборонено, з застереженням, що водій перевозить пасажирів або небезпечні вантажі (ч. 3 ст. 123).

Втрачають водійське посвідчення на 3 роки автомобілісти, які п’яними попалися за кермом вдруге (ч. 2 ст. 130), вжили алкоголь, наркотики та сильнодіючі препарати до приїзду правоохоронців на місце ДТП або до проведення огляду на стан сп’яніння після зупинки (ч. 4 ст. 130).

Від 5 до 7 років  позбавлення права керування транспортним засобом передбачає ч. 5 ст. 126 за повторне керування автомобілем особою, у якого вже відібрали права або ніколи їх не було.

За керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння втретє за рік карають позбавленням прав на 10 років (ч. 3 ст. 130).

Що робити, якщо відібрали права в Україні

Якщо суд першої інстанції виніс рішення не на користь водія, є можливість подати апеляцію, але в такому випадку шансів повернути свої права небагато. Після позбавлення прав слід сплатити штраф і дочекатися закінчення терміну покарання. Після цього можна заново йти в автошколу і здавати на права.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман

Останні записи

Українцям розповіли про наслідки за несплату штрафів за порушення ПДР

Українські водії мають два тижні, щоб заплатити штраф. Якщо вони зроблять це протягом перших 10…

06.05.2024

Пікапа BMW не буде. Але може з’явитися повноцінний позашляховик

BMW поставила хрест на ідеї пікапа. Старший віце-президент BMW з бренду та управління продуктами Бернд…

06.05.2024

Найнадійніші та ненадійніші автомобільні марки за версією європейців

Усі звикли до того, що більшість рейтингів надійності автомобілів публікується незалежними американськими аналітичними виданнями на…

06.05.2024

Новий Volkswagen Scirocco хочуть повернути до 2028 року

На початку 2024 року німецька автомобільна преса опублікувала чутки про плани керівництва Volkswagen повернути в…

06.05.2024

Hyundai відкладає запуск оновленої трирядної Creta

Hyundai відклала прем'єру оновленої Сreta із трьома рядами. Нещодавно на індійський ринок вийшла рестайлінгова Hyundai…

06.05.2024

Компанія Renault повністю розкрила оновлений кросовер Captur: подробиці про комплектації та вартість

У країнах Європи починається продаж оновленого Renault Captur 2024. Зокрема, в Іспанії його вже можна…

06.05.2024