Новини

Як зняти машину з обліку, якщо вона не на ходу

Share

На щастя, рівень сервісу у більшості сервісних центрів МВС останніми роками значно поліпшився, але, як то кажуть, не скрізь і не завжди. Тому вирушаючи до колишнього МРЕВ, краще бути озброєним знаннями.

Зняття автомобіля з обліку – операція малопоширена. Більше того, як Авто24 пояснили у Головному сервісному центрі МВС, операція зняття з обліку можлива лише у трьох випадках:

  • Вибракування автомобіля у цілому – тобто його повне списання й утилізація
  • За рішенням суду (наприклад, скасування неправомірної або помилкової реєстрації)
  • Для вивезення автомобіля за кордон

Найчастіше громадяни окремо від інших процедур машину з обліку не знімають, а користуються послугою перереєстрації, яка передбачає одночасне зняття машини з обліку з однієї людини й реєстрацію її на іншу.

Також зняти машину з обліку буває потрібно при її крадіжці, але про цей сумний варіант ми сьогодні говорити не будемо.

У житті ж потреба зняти автомобіль з обліку в Україні найчастіше виникає, коли машину списують на брухт (утилізація). Тому зрозуміло, що найчастіше об’єкт списання при цьому являє собою нерухомість. Як зняти машину з обліку, якщо вона не на ходу?

Згідно Постанови Кабміну України № 1388 від 07.09.1998, процедура реєстрації, перереєстрації та зняття з обліку виконується за подібним алгоритмом. Найскладніший для власника машини у стані “не на ходу” пункт – той, що стосується обов’язкового огляду машини: “підлягають огляду фахівцями експертної служби МВС з метою звірення ідентифікаційних номерів їх складових частин з номерами, зазначеними в поданих власником для реєстрації документах” (п. 15).

Без огляду можна зняти з обліку лише машину дипломатів та міжнародних організацій, яка вже виїхала за кордон та машину, яка списується геть, тобто внаслідок “вибракування у цілому”. Таким чином для власника, який бажає просто позбутися непотрібної машини, справа значно полегшується. Тим більше в такій ситуації процедура безкоштовна.

Зазначимо, що автомобіль без ідентифікаційних номерів на кузові, шасі, рамі або з пошкодженими номерами можна зняти обліку лише у випадку вибракування машини в цілому (п. 15).

Щоб експерт сервісного центру міг оглянути автомобіль (не плутати з експертизою), який не може рухатися, у власника є два шляхи:

  • Привезти машину на лафеті (автовозі) чи на буксирі
  • Привезти експерта до місця стоянки автомобіля

Другий пункт в більшості випадків не буде простим. Потрібно звернутися до експертної групи у сервісному центрі й написати заяву з проханням виїхати на місце стоянки несправного авто. Термін реакції на заяву нам з’ясувати не вдалося, але Авто24 дізнався, що остаточне рішення – за самими експертами.

Додамо, що зняти машину з обліку можна в будь-якому сервісному центрі незалежно від місця реєстрації власника – громадянина чи юридичної особи. Варто подбати про те, щоб автомобіль при знятті з обліку мав більш-менш пристойний вигляд.

Навіть якщо автомобіль заявлено як “не на ходу”, експерту для огляду его треба пред’являти у комплектному вигляді

Адже неможливість машини рухатися у вітчизняного автовласника часто значить, що машина перебуває у напіврозібраному стані. Між тим, експерт при огляді має побачити саме автомобіль, а не голий кузов з купою агрегатів та дрібних запчастин на підлозі поряд. Комплектним вважається автомобіль, на якому встановлені двигун, трансмісія, підвіска, скло, переважна більшість компонентів інтер’єру та зовнішнього облицювання.

https://auto.24tv.ua/tag/porady_tag24

https://auto.24tv.ua/tag/porady_tag24

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Найдешевший кросовер Nissan скоро оновиться (фото)

Компанія Nissan ввела у свою модельну лінійку кросовер Magnite у 2020-му році. Автомобіль виявився найдоступнішим…

02.05.2024

Компактний кросовер Renault Symbioz 2025 повністю розсекретили

Компанія Renault показала нового представника компактних кросоверів під назвою Symbioz. Ця модель завершує наступ на…

02.05.2024

Cadillac показав новий кросовер Optiq для китайського ринку (фото)

Cadillac представив молодіжний кросовер Optiq "на батарейках". Нова модель дебютувала на автосалоні в Пекіні, і…

02.05.2024

Названо найкращі седани компакт-класу, які коштують своїх грошей

В історії автомобілебудування був час, коли відносно недорогі та розкішні седани сипалися буквально з рогу…

02.05.2024

В мережі показали Rolls-Royce Cullinan 2025 без камуфляжу (фото)

У мережі з'явилися фотографії оновленого Rolls-Royce Cullinan 2025 без камуфляжу, що розкривають деталі рестайлінгу розкішного…

02.05.2024

У суперпікапа RAM TRX таки буде потужний наступник

У суперпікапа RAM TRX все-таки буде сильний наступник. Через тиждень після прем'єри варіанта з форсованим…

02.05.2024