Тоноване скло в автомобілі: який штраф чекає на водія

При накладенні штрафу працівник поліції повинен визначати відсоток світлопропускання не візуально, а лише із застосуванням спеціального приладу (тауметр).

0
966

Експлуатація автомобіля при нанесенні на скло покриття, яке обмежує оглядовість й погіршує прозорість скла, забороняється Правилами дорожнього руху. Про це нагадує «Дорожній Адвокат».

За керування автомобілем із порушенням цих вимог на перший раз передбачено штраф у розмірі 340 грн (ч. 1 ст. 121 КУпАП).

Якщо порушення вчинено повторно протягом року, то можуть позбавити права керування від трьох до шести місяців або адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб (ч. 4 ст. 121 КУпАП).

Однак правилами передбачено певні винятки. А саме, допускається тонування із світлопропусканням для вітрового скла не нижче 75% та для інших не нижче 70% (п.п. 2.2.4 ГОСТ 5727-88). Дзеркальне тонування заборонено у будь-якому випадку.

Проте при накладенні штрафу визначити відсоток світлопропускання працівник поліції повинен не візуально, а лише із застосуванням спеціального приладу (тауметр).

Якщо інспектор не провів відповідних вимірювань світлопропускання спеціальними приладами, то такий штраф за керування автомобілем із тонованим склом є незаконним.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!