Чи є законним штраф за невпісанное ГБО: суд ухвалив рішення

0
152

На думку суду, установка ГБО в автомобілі є переобладнанням, відповідно такі зміни слід узгоджувати з сервісним центром МВС. Простіше кажучи – реєструвати ГБО, передає « 24 канал ».

Якщо рік тому реєстрація ГБО в Сервісному центрі МВС обходилася приблизно в 600 гривень і займала близько години часу, то зараз для реєстрації ГБО, крім цього, потрібно отримати «сертифікат», який коштує близько 3000 гривень. На його отримання можна витратити навіть цілий робочий день.

Звичайно при таких обставинах бажаючих офіційно оформляти установку ГБО виявилося небагато, і більшість водіїв їздить без внесення відповідних змін до реєстраційних документів. Однак поліція вважає таку експлуатацію авто порушенням і виписує штрафи.

Водій встановив на автомобілі газобалонне обладнання. Ці дії водій не погоджував в сервісному центрі МВС. Водій вважав, що установка цього обладнання не привела до зміни повної маси та її розподілу по осях, розміщення центру ваги, типу двигуна, його ваги і потужності.

Під час зупинки автомобіля поліцією інспектор виявив факт неузгодженого з МВС переобладнання і виніс постанову про накладення штрафу в розмірі 340 грн на підставі ч. 1 ст. 121 КУпАП.

Вважаючи таку постанову протиправною, водій звернувся з позовом до суду. У позові водій не заперечував, що встановив ГБО. Однак підкреслював, що установка ГБО не є переобладнанням і не потребує узгодження з Міністерством внутрішніх справ.

Розглядаючи справу, суд врахував, що відповідно до пункту 31.1 ПДР технічний стан транспортних засобів та їх обладнання повинні відповідати вимогам стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху.

При цьому, відповідно до п. П. «А» п. 31.3 ПДР забороняється експлуатація транспортних засобів у разі їх переобладнання з порушенням вимог стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху.

У свою чергу, п. П. “Б” п. 32.2 ПДР встановлено, що переобладнання транспортних засобів узгоджується з територіальними органами з надання сервісних послуг МВС.

Частиною 1 статті 32 Закону України № 3353-XII встановлено, що переобладнання транспортних засобів, тобто зміна параметрів конструкції транспортних засобів шляхом встановлення спеціального обладнання, не передбаченого нормативно-технічною документацією на даний транспортний засіб, повинно відповідати правилам, нормативам і стандартам.

Відповідно до ч. 4 ст. 32 Закону № 3353-XII переобладнання, що призвело до зміни облікових даних механічного транспортного засобу, повинно бути відображено в його реєстраційних документах.

Постановою КМУ від 31.01.1992 року № 47 затверджено зразок свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, де передбачена графа «Тип палива р. 2 ».

Відповідно до пункту 1 Порядку переобладнання транспортних засобів, затвердженого Постановою КМУ від 21.07.2010 № 607, переобладнанням транспортних засобів є установка спеціального обладнання, не передбаченого нормативно-технічною документацією, що призводить до зміни повної маси та її розподілу по осях, розміщення центру ваги , типу двигуна, його ваги і потужності, зокрема для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива.

З урахуванням зазначеного, суд досліджував, що установка газобалонного обладнання на автомобіль вважається переобладнанням. Тому воно повинно бути погоджено з сервісним центром МВС. Переобладнання автомобіля для роботи на іншому типі палива, на думку суду, має бути вписано в свідоцтво про реєстрацію автомобіля (справа № 940/530/21).

З огляду на дані обставини, суд прийшов до висновку: водій повинен був погодити встановлення ГБО з сервісним центом МВС. Надалі водій повинен був внести відповідні зміни до свідоцтва про реєстрацію автомобіля за типом палива. Незважаючи на те, що водій цього не зробив, суд визнав накладений на водія штраф законним!

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!