Новини

Водіїв і пасажирів в Україні зобов’яжуть носити спеціальний одяг: що відомо

Share

В Україні учасників дорожнього руху (водіїв і пасажирів) хочуть зобов’язати користуватися світловідбиваючої одягом в темний час доби. Це потрібно для того, щоб підвищити безпеку і запобігти аварійним ситуаціям, передає « Оглядач ».

У законопроекті визначили, що тих, хто не буде використовувати спеціальні жилети, будуть штрафувати. Аналогічні норми в ПДР зараз стосуються і пішоходів.

Аварії на українських дорогах, на жаль, вже стали зовсім буденним явищем. За даними Патрульній поліції, тільки в червні поточного року на дорогах країни зафіксували 15 685 ДТП, в яких загинули 280 осіб. Найчастіше трагедії трапляються через порушення швидкісного режиму. Однак нерідко такі аварії трапляються через те, що людей не видно на дорозі вночі.

Які правила запропонували?

У водіїв мотоциклів та їх пасажирів на шоломах повинні бути світловідбиваючі елементи. Під час руху шолом повинен бути застебнутий;

Велосипедисти і погоничі тварин в темний час доби і в умовах недостатньої видимості повинні використовувати стрічки, жилети, наклейки;

Під час будівництва або ремонту дороги працівники повинні бути забезпечені спеціальними жилетами. Відповідальність за це лежатиме на посадових осіб, відповідальних за ремонт;

Всі водії транспортних засобів та їх пасажири повинні перебувати в спеціальному жилеті, якщо знаходяться поза транспортним засобом, на проїжджій частині.

«Підкреслю, що зазначена норма (щодо водіїв і пасажирів) буде діяти виключно у випадках знаходження осіб поза транспортним засобом за межами населених пунктів. Вони можуть використовувати як одяг зі світловідбиваючими елементами, так і самі елементи – стрічки, наклейки, жилети », – сказав в коментарі автор документа, нардеп від« Слуги народу »Олександр Бакумов.

Додамо, що деякі з цих правил вже вступили в дію в 2020 році. У змінах до ПДР йшлося про пішоходів, яких в темний час доби і в умовах недостатньої видимості зобов’язали носити спеціальний одяг. Однак на практиці можна побачити, що українці правилами нехтують. Але дотримуються відповідних норм в школах, адже з 2019 року їхня ввели для учнів початкових класів.

Як каратимуть?

«Я за кермом третій рік, і у мене жодного зафіксованого порушення. Якщо жилет буде обов’язковим, як аптечка, то куплю, нехай лежить в машині. Якщо поліція буде строго стежити і штрафувати, то доведеться користуватися. Але взагалі, я не вірю в те, що це стане якимось мейнстрімом. Ремінь безпеки у нас теж обов’язковий, але водії пристібають його тільки тоді, коли бачать поліцію », – сказала водій Тетяна.

Новим законопроектом для порушників прописані покарання. Якщо не дотримуватися правил користування жилетами, то можна отримати штраф у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 510 грн.

Хоча штраф не здається занадто великим, але все ж дешевше водіям придбати і собі, і пасажирам спеціальний одяг. Ціни на цю продукцію стартують від 44 грн за одиницю, якісний одяг коштує дорожче.

Правоохоронці такий законопроект вважають необхідністю і відзначають, що кількість ДТП зменшиться, якщо люди будуть використовувати світловідбиваючий одяг. Відповідну статистику в коментарі навів начальник відділу зв’язків з громадськістю УПП У Київській області Сергій Безпальчук.

«Такі закони 100% потрібні і для водіїв, і для пасажирів, які пересуваються в темний час доби. Дуже багато раз виїжджаючи на ДТП з постраждалими пішоходами, встановлюємо, що людину просто не помітили. Це досвід європейських країн, коли водій на дорозі не має права вийти з автомобіля без светоотражающего жилета. І він працює », – сказав патрульний.

Зараз законопроект прийнятий в першому читанні і пройшов підготовку до другого. Його внесли до порядку денного сесії, але ймовірно, що до початку канікул в Раді прийняти ініціативу не встигнуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман

Останні записи

Китайський автопром зайняв понад 30% світового авторинку

У березні 2024 року на китайські автомобілі припало 33% від загального обсягу світового продажу автомобілів,…

06.05.2024

Новий електричний Mercedes-Benz G-Class випробували на льоду

Mercedes-Benz обіцяє, що майбутній EQG, також відомий як електричний варіант G-Class, стане справжнім позашляховиком. Є…

05.05.2024

Електромобілі проти машин з ДВЗ: названі найнадійніші машини

Експерти опублікували статистику поломок ADAC за 2024 рік, що підтверджує, що електромобілі залишаються надійнішими за автомобілі…

05.05.2024

Моделі Polestar отримають супершвидку зарядку за 10 хвилин

Шведські електромобілі Polestar отримають супершвидку 10-хвилинну зарядку. Шведський виробник електромобілів Polestar спільно з компанією StoreDot,…

05.05.2024

Названо автомобілі які вимагають найнижчих витрат на обслуговування та ремонт у довгостроковість

З моменту появи компанії Tesla у 2003 році керівництво цієї марки в особі Ілона Маска…

05.05.2024

Водіям підказали, як заощадити на рідині, що омиває, влітку і не зіпсувати автомобіль

З настанням теплої пори року автовласники часто заливають у бачок склоомивача замість спеціальної миючої рідини…

05.05.2024