Як отримати компенсацію пішоходу, потерпілому у ДТП – поради юриста

0
637
ÄÒÏ íà Ëþñòäîðôñêîé äîðîãå â Îäåññå 26 ñåíòÿáðÿ 2008 ã.
Безпрецедентний вирок оголосив Шевченківський райсуд Львова. Водійку трамвая, який збив 30 листопада 2016 року пішохода на вулиці Богдана Хмельницького, не тільки позбавили волі та права керувати транспортними засобами, а ще й зобов’язали сплатити потерпілому 100 тисяч гривень моральної і 21,8 тисячі гривень майнової шкоди, пише газета “Експрес”.

…У той день чоловік переходив дорогу нерегульованим пішохідним переходом. Водійка трамвая пояснила, що зупинилась за два-три метри від переходу, щоб пропустити пішохода. Однак, коли транспорт знову почав рух, то на дорогу вийшов інший пішохід, якого й збив трамвай. Водійка визнала свою провину та просила суд її суворо не карати.

Суд визнав жінку винною у вчиненні ДТП. Згідно з частиною другою статті 286 Кримінального кодексу України, її
засудили до трьох років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на один рік. Суд звільнив жінку від відбування покарання з випробувальним терміном на два роки.

Згідно з висновком судово-медичної експертизи, потерпілий отримав забій головного мозку та численні гематоми голови, що відносяться до тяжкого тілесного ушкодження.

Тож суд повністю задовольнив цивільний позов потерпілого. Йому повинні відшкодувати 21,8 тисячі гривень майнової та 100 тисяч гривень моральної шкоди.

Як же діяти, щоби відсудити компенсацію як жертва ДТП? Про це ми запитали в адвоката Андрія Петришина.

— З чого розпочати свій правовий захист, якщо ДТП трапилась не з вини потерпілого?

— Як засвідчує практика, після самого моменту, коли сталася ДТП, більшість фігурантів перебувають у шоковому стані. Але слід опанувати ситуацію. Чи сам потерпілий, чи його близькі, родичі, очевидці мають викликати на місце ДТП поліцію, меддопомогу.

У подальшому слід скерувати заяву до органів поліції про вчинення злочину, який кваліфікується в основному за частинами статті 286 Кримінального кодексу України. Під час слідчих дій у кримінальному провадженні слід найшвидше подбати про визнання особи потерпілою, проконтролювати призначення та проведення судмедекспертизи щодо наявності, локалізації, механізму заподіяння та ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, виявлених у потерпілого.

— Якi докази треба зiбрати потерпiлому, щоби заявити позов?

— Крiм свiдчень очевидцiв та свiдкiв, по змозi, також варто звернути увагу на те, чи були неподалiк будинки, — каже
адвокат Андрiй Петришин, — офiснi примiщення, iншi заклади мiсцевої iнфраструктури, щоб додатково забезпечити наявнiсть вiдеоматерiалiв з можливо встановлених камер спостереження. Пiсля збору всiх доказiв, формування
матерiалiв кримiнального провадження, за погодженням прокуратури, матерiали скеровуються на розгляд суду.

— Що враховує суд, ухвалюючи вирок i призначаючи компенсацiю?

— При призначеннi виду та розмiру покарання обвинуваченому суд враховує характер i ступiнь тяжкостi правопорушення, його наслiдки, данi про особу обвинуваченого, ставлення його самого до вчиненого, пом’якшувальнi та обтяжувальнi обставини. Також значним є встановлення обставин, що обтяжують вину обвинуваченого, скоєння злочину в станi алкогольного сп’янiння, наявнiсть тяжких наслiдкiв тощо.

Потерпiлий, згiдно iз законодавством, має змогу звернутися з цивiльним позовом до пiдозрюваного, обвинуваченого або до фiзичної чи юридичної особи, яка, за законом, несе цивiльну вiдповiдальнiсть за шкоду, завдану дiяннями пiдозрюваного, обвинуваченого.

Розмiр матерiальної шкоди може становити вiд декiлькох тисяч до декiлькох мiльйонiв гривень.

Розмiр моральної шкоди може сягати декiлькох сотень тисяч гривень – залежно вiд ступеня завданих потерпiлому тiлесних ушкоджень.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!