Суд визнав незаконним ще один штраф поліції

0
926

Часто водії отримують штрафи після зупинки автомобіля співробітниками поліції, навіть якщо до зупинки порушень не скоювали. Але не всім відомо, що інспектор не має права штрафувати за що не включена при зупинці автомобіля поліцією аварійну світлову сигналізацію, пише « Я і Закон » з посиланням на «Дорожнього адвоката».

До безпідставним зупинкам звикли вже всі. Зазвичай працівники поліції зупиняють автомобіль для «перевірки документів» і після зупинки звинувачують водія, що він не включив аварійну світлову сигналізацію. Далі водій отримує постанову зі штрафом в розмірі 425 грн.

Це один з «популярних» штрафів. Щорічно таких штрафів водіями сплачується кілька тисяч. Оплачуючи ці штрафи, водії не здогадуються, що при чинному нормативно-правовому регулюванні цей штраф є незаконним.

В одній з таких ситуацій водій під час зупинки автомобіля поліції не включив аварійну світлову сигналізацію і отримав штраф 425 грн. Штраф винесено на підставі ч.2 ст.122 КУпАП.

Розглядаючи матеріали справи, суд констатував, що згідно п.п. 9.9 «б» ПДР аварійна світлова сигналізація повинна бути включена в разі зупинки на вимогу працівника поліції або в результаті засліплення водія світлом фар.

Аналіз наведених норм, на думку суду, встановлює, що в одному випадку включення аварійної сигналізації виникає при передбачених і певних умов. А в іншому випадку передбачено обов’язок включення попереджувальних сигналів при початку руху чи зміні його напрямку, причому за невиконання останніх вимог прямо передбачена відповідальність за ч.2 ст.122 КУпАП.

Диспозицією ч.2 ст.122 КУпАП передбачена відповідальність не за будь-яке порушення правил користування попереджувальними сигналами, а саме за порушення правил користування попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку і тільки тоді таке порушення набуває ознак протиправності і суспільної шкідливості. Даною нормою права не передбачена відповідальність за порушення правил користування попереджувальними сигналами при зупинці транспортного засобу. При цьому, зупинка на вимогу поліцейського не стосується початку руху чи зміні його напрямку.

З огляду на викладене, суд прийшов до висновку, що порушення водієм вимог п.п. «Б» п.9.9 ПДР «після зупинки на вимогу поліцейські не включена аварійна світлова сигналізація», не може бути кваліфіковано за ч. 2 ст.122 КУпАП, оскільки в даному випадку відсутній факт початку руху або зміни його напряму.

При цьому суд звернув увагу на те, що приписами ст. 125 КУпАП передбачена відповідальність за інші порушення правил дорожнього руху.

Беручи до уваги вищевикладене, суд зазначив, що поліцейським було неправильно кваліфіковано виявлене правопорушення за ч. 2 ст. 122 КУпАП, що спричинило за собою протиправне притягнення водія до відповідальності.

З огляду на викладене, порушення водієм вимог п.п. «Б» п. 9.9 ПДР не може бути кваліфіковано за ч. 2 ст. 122 КУпАП, оскільки в даному випадку відсутній факт початку руху чи зміні його напрямку.

При таких обставинах суд прийшов до висновку, що порушення водієм вимог п.9.9. «Б» ПДР, а саме «після зупинки на вимогу поліцейські не включена аварійна світлова сигналізація», свідчить про відсутність в діях водія ознак правопорушення, передбаченого саме ч. 2 ст. 122 КУпАП, що виключає притягнення його до адміністративної відповідальності за вказаною статтею (Справа № 524/5588/20).

Тому під час зупинки автомобіля водій зобов’язаний включити аварійну світлову сигналізацію, як це передбачено правилами. Однак, штрафувати за що не включена при зупинці автомобіля «аварійку» працівники поліції не мають права. В даному випадку штраф буде незаконним і підлягає скасуванню!

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!