Експерти прокоментували обов’язок пішоходів носити вночі світловідбивачі

0
599

Нова норма про зобов’язання пішоходів носити вночі світловідбиваючі елементи на одязі навряд чи буде реалізована в Україні в повній мірі. Про це в коментарі Delo.ua заявив керуючий партнер юридичної фірми «Грищенко та Партнери» Дмитро Грищенко.

«Мені важко уявити як можна реалізувати зміни в правилах дорожнього руху про те, що в темний час доби або при умовах недостатньої видимості кожен пішохід повинен носити світловідбиваючі жилети. І що українці вночі будуть масово носити стрічки і пов’язки », – сказав юрист.

За його словами, поки поправки відбулися тільки номінально, змінивши формулювання з «повинні виділити себе і при можливості мати на верхньому одязі світловідбиваючі елементи» на «повинні використовувати світловідбиваючі елементи»

«Ці зміни за фактом залишаться тільки на папері, як і штрафи за перетин дороги пішоходами в недозволеному місці або на червоний сигнал світлофора», – вважає Грищенко.

Він підкреслює, що набагато ефективніше спрямувати зусилля на освітлення пішохідних переходів: «Це було б в рази дешевше. Крім того, пішохідні переходи повинні бути безпечними для всіх учасників дорожнього руху ».

Коментуючи обов’язок носити вночі світловідбивачі і штрафи за ігнорування вимоги, глава ЮК «Сучасна Феміда», адвокат Тетяна Даниленко зазначила, що перспектива оплати штрафів пішоходами повинна бути стимулюючим фактором для зменшення кількості порушень з їх боку. Але в той же час експерт не впевнена, що даний механізм притягнення до відповідальності пішоходів набере широкого розмаху.

Даниленко пояснює, що оскільки порушнику-пішоходу попередженням обійтися вже не вдасться, поліцейський повинен скласти постанову по справі про адмінправопорушення на місці.

При цьому правоохоронець зможе зажадати показати документи, що засвідчують особу, якщо є достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення.

Але в разі, якщо у порушника не опиниться при собі документів, поліцейському потрібно буде витратити чимало часу, щоб встановити його особистість. Так, з метою складання протоколу або винесення постанови про притягнення особи до адмінвідповідальності порушника можуть відвезти до відділку поліції.

«Щоб встановити особу порушників, працівники поліції повинні докласти багато зусиль і часу, тому швидше за все це будуть поодинокі випадки», – повідомила юрист, додавши, що нових механізмів залучення до адміністративної відповідальності пішоходів не передбачили.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!