Новини

Бензин чи газ: що обирають українці та можливе збільшення цін на пальне

Share

Українські нардепи пропонують змінити акцизи на пальне. Збільшивши їх для газу. І навпаки, зменшивши для бензину.

Тобто, якщо зараз податок на 1000 літрів автогазу в Україні становить €52, а на бензин – €213, то автори законопроекту хочуть відновити справедливість та зробити суму однаковою – €139.

Автівок, які заправляються бензином та газом приблизно порівну. А на спеціалізованих СТО кажуть, що на тлі коронакризи, коли в людей стає все менше грошей, кількість тих, хто встановлює ГБО постійно збільшується. Установка у середньому може обійтись у 15 тис. грн і окупиться вона вже за кілька місяців.

Тому водії, які вже перейшли на газ, від можливого збільшення вартості не у захваті. Та й у дешевий бензин вони не надто вірять.

Здивовані такою ініціативою й імпортери газу. А паливний експерт Андрій Дорофеєв називає це рішення і взагалі лобістським, бо задовольняє лише інтереси виробників бензину. Каже, в Євросоюзі навпаки підтримують тих, хто їздить на газу, бо він значно екологічніший, ніж бензин чи дизель.

Проте паливний фахівець Сергій Куюн наголошує, що не все так однозначно. Адже у ЄС газ хоч і обкладається меншим податком, ніж бензин, але ж і його споживання менше. Тому нас можуть чекати проблеми у майбутньому.

Одна з них полягає у тому, що через збільшення використання газу, може постраждати нафтопереробна галузь України. Заводи почнуть закриватись, а десятки тисяч людей залишатимуться без роботи. До того ж більша частина автогазу завозиться до України з Росії. Тобто країна-агресор де-факто контролює поставки понад 70%.

Як же тоді вирішити газово-бензиновий конфлікт? Автори альтернативних законопроектів пропонують зберігати розрив у акцизі. Поки що всі газові законопроекти лише обговорюються в комітетах. І невдовзі Раді доведеться приймати рішення щодо кожного з них.

Тож якщо нардепи вирівняють ставки акцизного податку для всіх видів палива, газ на наших заправках однозначно подорожчає. А от чи здешевшає бензин, як обіцяють автори законопроекту – ще велике питання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Leave a Comment

View Comments

  • Після пассажів в строну "бацьки" точно не подешевшає.(бензин)

  • Ці виродки так і зроблять, коли вже почали про це говорити! Це їх прерогатива піднімати економіку завдяки підняттю цін, додатковому оподаткуванню, кредит від МВФ і т.д. Будувати і розвивати вони не вміють, на жаль і ніколи не вміли!!!

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: АЗС

Останні записи

Hyundai Motor Group розробляє інноваційний кросовер Genesis GV70 EREV

Hyundai Motor Group активно працює над створенням інноваційного автомобіля з розширеним діапазоном електричного ходу (…

21.05.2024

Оголошено старт продажу Volkswagen ID.7 Tourer 1ST Edition

Volkswagen представив обмежену серію ID.7 Tourer 1ST Edition, яка буде випущена тиражем всього 140 екземплярів.…

21.05.2024

Tesla Cybertruck «втратив» кузовні панелі внаслідок ДТП

На американському сайті власників Tesla Cybertruck обговорюють фотографії, зроблені після аварії одного з пікапів. На них видно,…

21.05.2024

Суд дозволив водіям не показувати документи на блокпості

Після вторгнення росії на блокпостах часто перевіряють українських водіїв. Поліцейські та військові перевіряють їх, пасажирів…

21.05.2024

За що водія можуть залишити без прав через встановлення ГБО: важливо знати

В Україні останнім часом переобладнання автомобілів на газобалонне обладнання (ГБО) стало дуже популярним. Як повідомляє…

21.05.2024

BMW готує відразу кілька гучних прем’єр, які будуть представлені вже найближчими днями

Захід Concorso d'Eleganza Villa d'Este, який пройде найближчими днями, ознаменується для баварського автовиробника BMW цілою…

20.05.2024