Де живе коронавірус і як довго

0
236

Коронавірус може жити на поверхнях до трьох діб, повідомляє агентство Reuters з США. Найдовше він зберігається на сталі і пластику.

Коронавірус живе на поверхнях до декількох днів, заявили фахівці з Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США (NIAID). Найдовше він зберігається на пластику і нержавіючої сталі. Результати дослідження були опубліковані в журналі New England Journal of Medicine .

Також вчені з’ясували, що на картоні вірус живе близько доби, на міді – до чотирьох годин.

У виділеннях, які викидаються в повітря при чханні і кашлі, половина вірусних частинок гине за 66 хвилин. Таким чином, навіть через кілька годин після чхання частина віріонів все ще будуть в змозі заразити людину.

Для того, щоб вірус помер на нержавіючої сталі потрібно 5 годин 38 minutes. На пластику – 6 годин 49 хвилин. На картоні період «напіврозпаду» склав близько трьох з половиною годин, на міді половина віріонів загинула за 46 хвилин. У той же час, дослідники відзначають, що ці результати сильно варіюються, тому інтерпретувати дані слід обережно.

Нагадаємо, найбільш небезпечний коронавірус для літніх людей. Серед них найвищий відсоток смертності – 14,8%.

У віковій групі до 39 років рівень смертності становить всього 0,2% і з віком збільшується: у сорокарічних ризик померти від коронавируса становить 0,4%, у п’ятидесятирічних – 1,3%, до 70 років доходить до 8% і продовжує зростати.

Чоловіки помирають частіше жінок – 2,8% проти 1,7%. Також частіше жертвами стають пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом, хронічними респіраторними захворюваннями.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!