Суд визнав штраф незаконним: важливі деталі

0
958

При внутрішніх перевезеннях встановлення тахографів не обов’язкове. Таким є висновок суду, передає Дорожній адвокат.

Повідомляється, що працівники Укртрансбезпеки винесли штраф на перевізника в розмірі 1700 грн. за відсутність тахографу (приладу реєстрації режимів праці та відпочинку водіїв) при здійсненні внутрішніх перевезень.

Втім, перевізник оскаржив штраф у Миколаївському окружному адміністративному суді.

Розглядаючи матеріали справи, суд зазначив, що відповідно до ч.10 ст.20 Закону «Про автомобільний транспорт» на території України повинні виконуватися вимоги встановлення та використання на транспортних засобах, які призначаються для міжнародних перевезень, контрольних приладів (тахографів) реєстрації режимів праці та відпочинку водіїв, передбачені законодавством країн, на території яких виконуються перевезення.

При цьому, суд деталізував, що відповідно до ст. 1 Закону «Про автомобільний транспорт»:

  • – міжнародні перевезення пасажирів і вантажів – перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом з перетином державного кордону;
  • – внутрішні перевезення – це перевезення пасажирів га/чи вантажів територією України без перетину державного кордону України.

Проаналізувавши дані норми, суд наголосив, що законодавство не містить вказівки на обов`язок водіїв, що здійснюють внутрішні перевезення встановлювати та використовувати контрольні прилади (тахографи) реєстрації режимів праці та відпочинку водіїв.

За наслідками розгляду справи, суд зробив висновок, що оскільки перевізник здійснював внутрішнє перевезення, то не мав обов`язку по встановленню та експлуатації тахографу, а отже і обов`язків по його перевірки та адаптації (Справа №400/2549/18).

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!