Categories: Новини

Рада підтримала процедуру, яка прискорить ремонт доріг

Share

Народні депутати у другому читанні та в цілому підтримали проект закону про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» (щодо запровадження середньострокового планування розвитку і утримання автомобільних доріг загального користування).

За проект №1041 проголосували 368 нардепів, передає Depo.ua.

Закон надає право обласній владі спрямовувати субвенцію держбюджету місцевим бюджетам на проектування доріг; планування і будівництво доріг становитиме три роки, а не рік, як зараз; перелік об’єктів для реконструкції передається від Кабміну до Мінінфраструктури, щоб пришвидшити процес; скасовується затвердження бюджетним комітетом переліку доріг для ремонту чи будівництву; місцеві громади зможуть долучатися до будівництва доріг державного значення і співфінансувати.

«Оскільки будівельний сезон в Україні має дуже обмежені часові рамки, а основна сума надходжень від акцизів потрапляє в дорожній фонд саме в другому півріччі, то існуючий підхід щодо взяття бюджетних зобов’язань відповідно до фактичних надходжень, а не планових показників, не дозволяє ефективно планувати виконання ремонтно-будівельних робіт і призводить до наявності великої кількості об’єктів незавершеного будівництва», – йдеться в пояснювальній записці.

Також такий підхід не дозволяє ефективно виконувати роботи згідно із середньорічною програмою робіт та підвищує рівень суб’єктивного втручання в процес планування робіт, оскільки в ручному режимі визначається на які об’єкти в першу чергу брати зобов’язання, по мірі фактичних надходження коштів до спеціального фонду Державного бюджету.

У зв’язку з цим виникла необхідність внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо надання права розпорядникам коштів за бюджетними програмами, брати відповідні бюджетні зобов’язання понад фактичні надходження спеціального фонду бюджету в межах планових показників, передбачених законом про Державний бюджет України та прогнозних показників, визначених в Бюджетній Декларації.

Закон забезпечить виконання середньо- та довгострокових зобов’язань за договорами на будівництво, реконструкцію, капітальний та середній поточний ремонт автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення, сприятиме конкуренції на ринку та виходу нових гравців, в тому числі іноземних, що у підсумку призведе до вищої якості доріг і збільшення обсягу виконуваних робіт.

Крім того, нардепи проголосували за те, щоб удвічі скоротити термін підготовки законопроекту до другого читання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Кондитер в минулому (професія яка немає ніякого відношення до автомобілів). З 2015 року роблю вигляд, що щось розумію в машинах.

Опублікував
Лужна Софія

Останні записи

Новий Hyundai Santa Fe отримає унікальну начинку в Китаї

Новий Hyundai Santa Fe отримає унікальну начинку у Китаї. На Пекінському автосалоні показали передсерійний позашляховик…

02.05.2024

Французькі журналісти похвалили новий гібридний Dacia Duster

Видання Automobile Magazine поділилося підсумками тест-драйву потенційного бестселера Dacia. До рук колег потрапив гібридний варіант…

02.05.2024

Ford розробляє недорогу модель замість Fiesta: що відомо про цю машину

Виробництво Ford Fiesta завершено. Fiesta - найдешевша модель американської компанії на світовому ринку. Однак її…

02.05.2024

Штрафи і навіть тюремний термін: Українців попередили про проблеми з водійськими правами

Міністерство внутрішніх справ України закликає громадян не купувати підроблені водійські посвідчення та нагадує про наслідки…

02.05.2024

Які авто купують українці: названо лідерів квітня

У квітні українці зареєстрували понад 5,7 тисячі нових легкових авто. У лідерах Toyota, Renault і Volkswagen.…

01.05.2024

Експерт розповів, коли ввімкнення круїз-контролю небезпечне для водія

Сучасні автомобілі оснащуються безліччю корисних опцій, що спрощують водіння і роблять його більш комфортним. Директор…

01.05.2024