Як в Україні хочуть змінити податки на автомобілі

0
1121

В Україні вже стало традицією раз на рік міняти автомобільне законодавство. Схоже, що не стане винятком і цей рік. І станеться це знову «під ялинку». спробував з’ясувати які зміни в оподаткуванні автомобілів зараз готують.

Те, що власників автомобілів на іноземній реєстрації, які прострочили терміни тимчасового ввезення, не штрафуватимуть до 1 січня 2020 року, всі вже знають. Але це не єдине нововведення для “євроблях”. Зараз в уряді готують закони, за якими оподаткування імпортованих в Україну авто може істотно змінитися. У тому числі і для нових транспортних засобів.

Статистика легалізації “євроблях” говорить сама за себе. Далеко не всі власники таких транспортних засобів задоволені існуючим порядком розмитнення. За даними Державної фіскальної служби, з 50% -ою знижкою було розмитнено близько 220 тисяч авто. Ще понад 100 тис. “євроблях” легалізували після закінчення пільгового періоду. Експерти вважають, що це приблизно половина від завезених в Україну автомобілів на єврономерах. Частина з них уже пішла на розбирання, частина була вивезена, а частина – тимчасово “сховалася”, сподіваючись на зміни умов оподаткування. І зараз такі зміни намічаються. Адже відстрочка штрафів до 1 січня 2020 р передбачає (натякає), що з Нового року умови розмитнення решти “євроблях” можуть стати іншими.

Передбачається, що новий Закон повинен буде створити чіткі, прозорі і зрозумілі правила розмитнення автомобілів. Причому тих, що були у вжитку, так і нових, тих, які вже знаходяться або ще будуть ввезені на митну територію України. Для розробки нового Закону в транспортному комітеті ВР була створена робоча група, яка за час відстрочки штрафів, повинна розробити нові правила розмитнення.

На думку міністра інфраструктури Владислава Криклія, розмитнення імпортованих в Україну авто треба зробити, як в Грузії. Тобто – брати від 1 у 3 доларів з 1 см3 об’єму двигуна. Плюс – додатково можна ввести якийсь коефіцієнт на преміальні марки. Тоді, на його думку, не буде ніяких спекуляцій ні на стані машини, ні на її вартості. Пан Криклій за прості алгоритми. Оскільки, при них немає корупції. Корупція починається там, де використовується складна калькуляція, а будь-яке спрощення і зменшення вартості стимулює ринок. Але, підкреслює, пан Криклій, – це його особиста думка. І з даного питання необхідно консультуватися з Мінфіном і з Митною службою. Адже фінансові надходження від податків на імпорт авто, вже закладені в бюджет і розподілені, в тому числі, на будівництво і ремонт доріг.

Крім того, пан Криклій готовий розглянути пропозицію АвтоЄвроСили щодо скасування коефіцієнта віку, який зараз застосовується у формулі розрахунку акцизного податку та впливає на вартість розмитнення старих авто. Також він хоче дати можливість ввозити ретроавтомобілі і переглянути вимоги по екостандартах, які, в тому числі, не дають можливості ввозити старі вантажні авто.

Заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк пропонує не відмовлятися повністю від калькуляції, а розділити “євробляхи” на дві категорії. До них будуть застосовуватися різні ставки розмитнення. В першу категорію ввійдуть старіші автомобілі, які вже знаходяться на території України, до певного обсягу і віку. Для них встановлять єдину ставку розмитнення. До другої категорії потраплять більш нові автомобілі, які будуть розмитнюватись за спеціальною формулою.

Глава Державної митної служби Максим Нефьодов обіцяє до кінця нинішнього року розробити новий митний калькулятор для розрахунку платежів за імпортовані в Україну автомобілі. Крім того, за словами пана Нефьодова, вже ведуться переговори з сервісними центрами МВС по організації в кожній області спільного центру, де будуть одночасно перебувати всі служби.

Нові правила чиновники обіцяють представити до кінця жовтня 2019. Після цього законопроект винесуть на розгляд Верховної Ради. А з огляду на швидкість «зеленого принтера», як уже прозвали францію ​​«Слуги народу» в ВР, є всі підстави вважати, що 2020 рік Україна зустрічатиме з новими правилами розмитнення автомобілів.

У той же час, в транспортному комітеті ВР вже знаходиться на розгляді Проект “Закону про внесення змін до Закону України” Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення Першої державної реєстрації транспортних засобів “№ 2078 від 05.09.2019, внесений депутатами Робертом Горватом і Тарасом Батенко. Він багато в чому збігається з тим, про що говорить Владислав Криклій. Зокрема, пропонується дозволити ввозити автомобілі, які відповідають нормам ЄВРО-2 і вище. У той же час, для нових авто залишається норма ЄВРО-5. А обов’язкове відповідність нормі ЄВРО-6 для нових авто пропонується відкласти до 2025 року.

Автори цього законопроекту пояснюють, що зниження екологічних норм до ЄВРО-2 поліпшить екологічну обстановку, так як дозволить громадянам замінити старі авто радянського виробництва на більш екологічні імпортні, хоча б ЄВРО-2 замість ЄВРО-0

Одночасно автори законопроекту пропонують відновити техогляд, щоб виключити можливе ввезення в країну автохламу. А відстрочку введення в Україні (передбачалася з 2020 року) норм ЄВРО-6, автори законопроекту пояснюють тим, що нові авто ЄВРО-6 дорожче. І, відповідно, своєю турботою про споживачів.

Метою цього законопроекту Горват і Батенко називають зменшення соціальної напруженості в суспільстві.

Як в Україні хочуть змінити податки на автомобілі. Аналіз готуються законопроектів – податок

Ще один проект закону №2132 авторства трьох народних депутатів передбачає повне скасування акцизного податку на автотранспорт в Україні. І таким чином пропонується зробити доступнішими відразу і нові і старі автомобілі. Тільки під час недавнього мітингу під Верховною Радою представників власників авто європейської реєстрації висловлювали думку, що скасування акцизу для них буде недостатньо, а потрібно скасовувати і ПДВ.

Ясна річ, що ПДВ при розмитненні авто Уряд не дозволить скасувати – занадто великі бюджетні втрати. Хоча в епоху популізму і таке можливо. Адже скасовували ж ПДВ при імпорті електромобілів?

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!