Categories: Новини

Ціни на бензин перед виборами: чого чекати автовласникам

Share

За місяць істотно подешевшав тільки автогаз. Експерти вважають, що ситуація зміниться в зворотну сторону

Ціни на пальне перестали падати. З потеплінням на дороги України виїде більше транспорту, ринок почне оживати, а разом з ним збільшиться попит пальне. Це призведе до поступового зростання цін на бензин і зріджений газ.

Що чекати автовласникам в березні, дізнавався сайт “Сегодня”.

Автогаз впав, а бензин залишився
У лютому пальне в ціні майже не змінилося. Бензин і дизпаливо збавили в ціні 4-10 копійок. Істотно подешевшав тільки автогаз – його ціна впала на 75 копійок.

Вся справа в цінах на зовнішньому ринку і курсі валют. Вартість пального залежить від цін в сусідніх країнах, звідки Україна закуповує ресурс. Також цінники на стелах АЗС залежать від курсу валют. І ці два показника весь лютий залишалися стабільними, тому великих коливань в цінах не було, зазначає Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея”.

Як змінилися ціни за лютий:

дизпаливо – мінус 15 коп.;
А-92 – мінус 4 коп.;
А-95 – мінус 6 коп;
А-95+ – мінус 5 коп.;
автогаз – мінус 75 коп.

Зима – ще одна причина, чому ціни не росли – це “мертвий” сезон для палива, зауважує Леонід Косьянчук, експерт нафтового ринку. Щоб не втратити і так мінімальний попит, оператори не підвищували ціни. А якщо АЗС мають можливість зменшувати ціни, то вони роблять це за програмами лояльності для постійних клієнтів.

“Всі розуміли, якщо підвищити ціни, то попит впаде. Але ми вже виходимо з “мертвого” сезону і споживання буде зростати. Це дає підстави для того, що ціни будуть змінюватися. Почнуть прокидатися і сільськогосподарські споживачі, і приватні”, – зазначає Косьянчук.

Що буде з цінами перед виборами
У березні на вартість пального впливатимуть ті ж фактори – ціни на кордоні і курс валют. Але є велика ймовірність, що ціни залишатимуться стабільними.

“Думаю, що в березні істотних змін в березні не буде. На світовому ринку нафти коливань останні час немає. А Національний банк напередодні виборів буде утримувати гривню”, – додає Рябцев.

Як мінімум до кінця березня не варто очікувати якихось змін цін на паливо в Україні, впевнений Вадим Бардась, інвестиційний аналітик Європейського аналітичного центру.

“Головні гравці ринку мають необхідні запаси палива на березень, а курс долара буде утримуватися на відмітках 27 гривень, оскільки в країні повинні пройти президентські вибори. У той же час, уповільнення темпів зростання світової економіки в 2019 році несе загрозу сировинним ринкам і економікам, що розвиваються. В першу чергу, в зв’язку з високою ймовірністю зниження обсягів експорту, інвестиційної привабливості і звуження внутрішнього споживання. Ця ситуація матиме вплив на паливної ринок України через девальвацію гривні і зниження внутрішнього споживання”, – говорить Бардась.

А з автогазом буде зворотна ситуація. Підстав для того, щоб ціна залишалася на нинішньому рівні немає, вважає Косьянчук. Чим тепліше буде на вулиці, тим більше буде рости попит і ціна. При цьому, автогаз може дорожчати швидше, ніж бензин.

“Я не бачу підстав, щоб ціна залишалася на нинішньому рівні. Уже пішов зворотний процес. У мене таке відчуття, що автогаз буде дорожчати в березні великими темпами, ніж бензин. Є проблеми з поставками, оскільки на автогаз були мінімальні ціни і АЗС не робили запасів тут. А співвідношення попит-пропозиція не на користь пропозиції”, – зазначає Леонід Косьянчук.

Від чого залежать ціни на пальне
“Ми купуємо бензин за валюту, держава нараховує податки на паливо в євро – валюті, яка по Україні не ходить, і перераховується за курсом Нацбанку. А потім оператори через міжбанк пробують за виручені від продажу гривні купити євро, щоб закупити нову партію”, – пояснює Леонід Косьянчук.

Коли національна валюта падає, то наступна закупівля нафтопродуктів обходиться АЗС дорожче, через що доводиться піднімати ціни.

В Україні ціни на нафтопродукти – бензин, дизпаливо – залежать від їх вартості в Білорусі, Росії та Литві. Більше половини експорту палива доводиться на ці три країни. В Україні переробляється не так багато нафти, щоб ці обсяги впливали на ціни. Значний вплив на вартість автомобільного палива надає курс валют. За прогнозами Світового банку, середня ціна на нафту в 2019 і 2020 роках складе до 67 доларів за барель. Ціни на пальне в Україні будуть залежати від зовнішнього ринку і курсу долара. Національний банк України прогнозує, що долар в 2019-му може коштувати 29,4 грн. До того ж, щомісяця на вартість палива впливає і акциз, оскільки він нараховується в євро, тобто, залежить від стабільності гривні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: пальне

Останні записи

Bentley анонсувала новий лімітований спорткар

Влітку 2022 року, за дебютом відкритого спорткара Bentley Mulliner Bacalar, який відродив традицію виробництва ексклюзивних…

28.04.2024

У нового кросовера Kia Sorento 2024 виявлено небезпечні проблеми

У двох Kia Sorentos 2024 року випуску під час дилерського огляду було виявлено несправність гідропідсилювача…

28.04.2024

Черги на кордоні – які пункти пропуску вже переповнені зранку

У неділю вранці (28 квітня) на кількох пунктах пропуску на українському кордоні утворилися черги. Водіїв,…

28.04.2024

Опубліковано перший тест-драйв Dacia Duster 2024

Перший тест нового гібридного Dacia Duster 2024 нового покоління провело видання L'automobile, яке розповіло про…

28.04.2024

Чому не варто поспішати з поїздкою на мийку: експерти назвали 5 причин

Багато автовласників рідко миють належний їм транспортний засіб. Такі автомобілісти можуть знайти величезну кількість виправдань…

28.04.2024

Geely розповіла про найбільш незвичайну опцію кросовера Starship

Прототип побудований на новій платформі GEA (Geely Electric Architecture) та оснащений технологіями «цифрового» шасі, а…

27.04.2024