Categories: Новини

В Україні права отримуватимуть без автошколи

Share

В Україні хочуть спростити процедуру отримання водійського посвідчення, аби здавати на права без навчання в автошколі
Ні для кого не таємниця, що процедура отримання водійського посвідчення в Україні надзвичайно бюрократизована. І потребує не лише чимало коштів (лише офіційно за навчання в автошколі потрібно сплатити зо 3-4 тисяч гривень), але й відмінної витримки, аби зібрати необхідні довідки.

Тому не дивно, що в Україні налагоджено ринок платних послуг щодо отримання водійських посвідчень без особливих клопотів для себе. Система надзвичайно проста – платиш певну суму посереднику і в результаті і нібито закінчив навчання в автошколі, і права отримав після здачі іспитів.

Водночас, якщо хтось хоче самостійно опанувати знання щодо правил дорожнього руху та водіння авто і згодом здати на права – то у нього нічого не вийде. Бо чинним законом не дозволено самостійно опановувати ці знання та навички. І на підставі цього здавати іспити для отримання водійського посвідчення.

Тому в уряду є ініціатива, аби спростити порядок отримання водійського посвідчення. Тобто усунути посередника – автошколу.

– Сьогодні, щоб отримати права, потрібно підготувати пакет документів, пройти декілька етапів процедур і перед екзаменом пройти обов’язкові платні курси – в середньому 140 годин навчання. Самостійна підготовка до екзаменів не рахується, – зауважив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе. – Досвід багатьох країн світу, зокрема Німеччини, Британії, Норвегії, Чехії та Польщі свідчить що це можна зробити, і цим життя громадян буде простішим та комфортнішим.

За підсумками розширеного засідання робочої групи з вироблення єдиних підходів до розвитку адміністративних послуг у регіонах було доручено МВС України разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та іншим зацікавленим органам вивчити кращий світовий досвід для можливості спростити отримання цієї послуги. Зокрема, можливість самостійного обирання програми підготовки: або за допомогою курсів, або самостійно, та ввести інститут екзаменаторів. Окрім того, прямувати до спрощеного отримання медичної довідки – менше лікарів та можливість подати меддовідку в онлайн-режимі.

Щоправда, зважаючи на величезну кількість аварій на дорогах, які дуже часто трапляються саме через нехтування елементарними правилами руху та їхнє незнання, це може призвести до хаосу на дорогах.

– Теоретично людина може вивчити самостійно знаки, правила руху тощо, але без водія-наставника опанувати водіння буде дуже складно. Навіть якщо людину буде вчити її знайомий з великим досвідом за кермом, то це не оберігає їх від помилок. Тобто якісь помилки майбутній водій буде сприймати за правила, – каже інструктор з водіння Володимир. – Дорога не пробачає помилок та нехтування правилами. І навіть якщо людина зможе скласти іспити та отримати водійське посвідчення, це не гарантує того, що вона справді опанувала усі необхідні навички.

Водії також по-різному ставляться до таких інновацій. Усі розуміють, що потрібно зменшити бюрократичну складову, бо вона породжує корупцію. Але, з іншого боку, це може призвести до того, що на дорогах масово з’являться водії, які не знають елементарних правил.

– Це непогана ініціатива, бо усі знають, як багато майбутніх водіїв ставляться до навчання в автошколах – відвідують заледве кілька занять. Тому їхні знання надзвичайно низькі, – каже водій з 30-річним стажем Олександр Вікторович. – Є і зворотній бік медалі – а яким чином вони згодом складають іспити та отримують права? Але однозначно процедуру цю потрібно спростити, бо це спричиняє чимало незручностей та клопотів.

Як сьогодні в Україні отримати водійське посвідчення
Отримати посвідчення водія вперше: поетапна інструкція

Для отримання посвідчення водія необхідно пройти три основні етапи:

– навчання в автошколі,

– скласти іспити в сервісному центрі МВС,

– отримати посвідчення водія.

Для запису на курси із підготовки водіїв потрібні такі документи:
– заява на ім’я керівника установи (із зазначенням місця проживання та бажаної категорії посвідчення водія);

– паспорт (пред’являється особисто);

– копія ідентифікаційного коду;

– чотири фотографії розміром 3,5х4,5;

– медична довідка.

Після проходження навчання та складання внутрішніх тестів необхідно пройти іспит у будь-якому зручному за місцем розташування сервісному центрі МВС.

Іспити складаються з двох частин:

– теоретичної (тестування на комп’ютері, за 20 хвилин необхідно відповісти на 20 питань, при цьому допускається не більше, ніж 2 помилки);

– практичної (при успішному проходженні теоретичної частини іспиту надається допуск до практичного іспиту, і цей результат вважається дійсним протягом трьох місяців).

Для довідки
Прив’язки до місця реєстрації та проходження навчання немає.

Якщо допустили більше, ніж 2 помилки, чи не вклалися у визначені 20 хвилин, до практичної частини іспиту майбутнього водія не допустять.

Теоретичний іспит можна здавати необмежену кількість разів, а практична частина обмежена 3-ма спробами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Hyundai i30 2024 готовий змінити ринок доступних автомобілів у Європі

Hyundai i30 2024 готовий до запуску на іспанському ринку Ця модель швидко стала однією з…

06.05.2024

Українцям розповіли про наслідки за несплату штрафів за порушення ПДР

Українські водії мають два тижні, щоб заплатити штраф. Якщо вони зроблять це протягом перших 10…

06.05.2024

Пікапа BMW не буде. Але може з’явитися повноцінний позашляховик

BMW поставила хрест на ідеї пікапа. Старший віце-президент BMW з бренду та управління продуктами Бернд…

06.05.2024

Найнадійніші та ненадійніші автомобільні марки за версією європейців

Усі звикли до того, що більшість рейтингів надійності автомобілів публікується незалежними американськими аналітичними виданнями на…

06.05.2024

Новий Volkswagen Scirocco хочуть повернути до 2028 року

На початку 2024 року німецька автомобільна преса опублікувала чутки про плани керівництва Volkswagen повернути в…

06.05.2024

Hyundai відкладає запуск оновленої трирядної Creta

Hyundai відклала прем'єру оновленої Сreta із трьома рядами. Нещодавно на індійський ринок вийшла рестайлінгова Hyundai…

06.05.2024