Україну заполонили нелегальні АЗС

0
1176

Силовики розпочнуть влаштовувати облави на нелегальні заправки.

В Україні на тлі подорожчання бензину , дизпалива і автомобільного газу швидкими темпами зростає число нелегальних АЗС. Як правило, “самопал” дешевше легальної пального на 5-6 грн за літр, що робить їх популярними серед населення. Як заявили в прокуратурі, тільки з початку року в Україні виявили два десятка великих нелегальних заправок. Експерти паливного ринку підтверджують: рахунок нелегальним АЗС вже йде на сотні. Крім того, що вони створюють реальну загрозу безпеці оточуючих їх будівель, персоналу і клієнтів, паливо на таких АЗС часто сумнівної якості – або контрабандне, або саморобний. За даними Госфіскальной служби, яка також бореться з такими заправками, обсяги вилученого у них палива обчислюються сотнями тисяч тонн.

Наливають в гаражах

Днями в Чернігівській області через зростання підпільних заправок правоохоронці навіть скликали термінову нараду. Прокурор області Володимир Комашко назвав ситуацію критичною і заявив про необхідність прийняття термінових заходів. У прокуратурі додали, що на території області за останній час було виявлено відразу три нелегальних АЗС, які розташовувалися прямо на приватних подвір’ях.

“АЗС були обладнані в приватних гаражах і заправляли бензином і дизпаливом сумнівної якості. Прийнято рішення створити робочу групу, яка в найближчі дні буде аналізувати ситуацію в області”, – уточнила спікер прокуратури Тетяна Похилько.

Правоохоронці нагадують, що організаторам незаконного бізнесу загрожують штрафи від 17 тис. До 34 тис. Грн з конфіскацією обладнання.

Тіньовий ренесанс

Експерти паливного ринку також говорять, що за їхніми даними, число нелегальних АЗС в країні постійно зростає.

“Ми спостерігаємо справжній ренесанс тіньового ринку, – говорить директор” Консалтингової групи А-95 “Сергій Куюн. – Причому, це стосується не тільки нелегальних АЗС, а й незаконного видобутку сировини для подальшої нелегальної переробки. Причина – параліч державних інститутів. Тим часом таких заправок вже більше 1500 по країні “.

Куюн додав, що паливо з нелегальних АЗС шкодить усім: автомобілям, екології та державі, так як завдає мільярдних втрат держбюджету.

“Така пальне виводить з ладу систему каталізаторів, двигунів. Швидше може відбуватися руйнування пластмасових і гумових деталей двигуна. Що стосується дизпалива, то його зараз часто змішують з авіаційним гасом. Це” підсушує “дизель, в результаті виникає дефіцит змащувальних речовин для двигуна і зі часом двигун виходить з ладу “.

Сировина крадуть у держави

Паливо, яке реалізується на нелегальних АЗС, часто виготовлено із сировини, яка ділки крадуть завдяки врізки в нафтопровід держвласності. Крім того, як повідомляє Госфіскальная служба, горе-підприємці організовують підпільні підприємства на околицях населених пунктів або ж у віддалених селах. Навесні цього року в Миколаївській області було викрито нелегальне підприємство з багатоступеневим циклом, яке налагодило виробництво пального та навіть продавало паливо легальним АЗС.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!